Wanneer je op vakantie gaat is het belangrijk om rekening te houden met het reisadvies naar het vakantieland. Er kan bijvoorbeeld een negatief reisadvies gelden. Een negatief reisadvies wordt uitgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en houdt in dat het wordt afgeraden om naar het land te gaan waarvoor het reisadvies geldt. Vaak heeft een negatief reisadvies te maken met de veiligheid in het land, zoals gevaar door natuurrampen, door ernstige criminaliteit of wanneer er sprake is van oorlog in het land. Het negatief reisadvies is alleen een advies, je hoeft je er niet aan te houden. Voor je reisverzekering heeft dit echter wel een aantal gevolgen. Je kunt zelfs met een annuleringsverzekering de kosten van je vakantie niet vergoed krijgen als je besluit om je vakantie te annuleren door het negatieve reisadvies.

 

Annuleringsverzekering

Wanneer je een reis hebt geboekt bij een reisbureau en je hebt geen annuleringsverzekering afgesloten, dan heeft het reisbureau het recht om kosten te rekenen voor het annuleren van je vakantie. Aangezien het negatieve reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken niet bindend is, geldt het annuleren van je reis door een negatief reisadvies niet als een geldige reden. Het annuleren van je vakantie wordt daarnaast ook niet vergoed door je reisverzekering. Het is dus belangrijk om het reisadvies goed in de gaten te houden voor je besluit een vakantie te boeken naar een land waarvan het bekend is dat er bijvoorbeeld regelmatig natuurrampen, rellen of ontvoeringen plaatsvinden. Heb je echter al wel je vakantie geboekt dan kun je terecht bij het calamiteitenfonds.

 

Calamiteitenfonds

Wanneer je reisorganisatie is aangesloten bij het Calamiteitenfonds kan het zijn dat de kosten alsnog vergoed worden. Het Calamiteitenfonds werkt als een soort garantiefonds waar reizigers terecht kunnen wanneer ze te maken krijgen met onverwachte kosten door een calamiteit. Onder calamiteiten vallen bijvoorbeeld diefstal, beroving of een natuurramp. Het Calamiteitenfonds zal vaststellen of er sprake is van een calamiteit en of er dekking van de kosten mogelijk is. Wanneer je al op vakantie bent wanneer er een negatief reisadvies wordt uitgeroepen dan is het mogelijk om extra gemaakte kosten, zoals een terugvlucht, te verhalen op het Calamiteitenfonds. Wanneer je nog niet op vakantie bent gegaan liggen de regels iets ingewikkelder. Het Calamiteitenfonds kan namelijk een dekkingsbeperking uitspreken over een bepaald land. Wil je je reis annuleren dan moet je reisorganisatie de kosten van de vakantie terugbetalen, mits je de vakantie binnen 30 dagen na het uitspreken van de dekkingsbeperking annuleert. Wanneer je ondanks de dekkingsbeperking besluit om op vakantie te gaan, dan kunnen extra kosten dus niet langer vergoed worden.