Wanneer je op reis gaat of wanneer je overnachtingen hebt geboekt is het afsluiten van een reisverzekering erg belangrijk. Veel mensen vragen zich echter af of ze medische kosten of geneeskundige kosten wel of niet moeten meeverzekeren. Vanuit de basisverzekering wordt medische hulp in het buitenland altijd vergoed tot maximaal het Nederlandse tarief. Wanneer je dus op vakantie gaat naar landen waar de medische of geneeskundige kosten hetzelfde of lager uitvallen dan voldoet je basisverzekering. Ga je echter op vakantie naar een land waar de medische of geneeskundige kosten hoger uitvallen dan in Nederland, dan kan het verstandig zijn om medische kosten mee te verzekeren.

 

Basisverzekering

Vanuit de basisverzekering worden gemaakte medische of geneeskundige kosten in het buitenland vergoed tot maximaal 100% van het in Nederland geldende tarief. In met name Europese landen zullen de kosten vrijwel gelijk zijn als in Nederland. Soms zullen de kosten zelfs lager uitvallen. In deze gevallen is het niet nodig om medische kosten mee te verzekeren. Wanneer je echter van plan bent om gevaarlijke sporten uit te oefenen in deze landen is het wel verstandig om medische kosten mee te verzekeren, aangezien medische hulp in een dergelijk geval vaak niet wordt vergoed. Wanneer je naar een land gaat waar de medische kosten vaak hoger zijn is het verstandig om je extra te verzekeren door de medische of geneeskundige kosten mee te verzekeren. De gemaakte kosten worden dan in de eerste instantie verhaald op je zorgverzekering en de eventuele overige kosten op je reisverzekering.

 

Medische of geneeskundige kosten meeverzekeren

In sommige landen, zoals Zwitserland, Denemarken en Zweden, zullen de medische of geneeskundige kosten vaak vele malen hoger uitvallen dan in Nederland. Aangezien de kosten voor medische hulp worden vergoed tot 100% van het in Nederland geldende tarief is het dus verstandig om voor een vakantie naar een van deze landen medische of geneeskundige kosten mee te verzekeren. Sommige zorgverzekeringen bieden vanuit je aanvullende zorgverzekering dekking in het buitenland. Wat de voorwaarden hiervoor zijn en voor welke landen dit geldt is het handig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Zij kunnen je verder helpen met je vragen en weten precies welke voorwaarden er van toepassing zijn. Het is ten slotte belangrijk om rekening te houden met je eigen risico. Het eigen risico geldt ook wanneer je medische hulp nodig hebt in het buitenland. Deze kosten worden echter door de reisverzekeraar betaalt aan de zorgverzekeraar indien je een reisverzekering hebt afgesloten en medische of geneeskundige kosten hebt meeverzekerd.