Wanneer je bagage is zoekgeraakt, beschadigd is of te laat aankomt is het mogelijk om een vergoeding te krijgen voor de extra kosten. Het is belangrijk om op tijd een aantal formulieren in te vullen, zoals een PIR-formulier, waarmee je een klacht indient bij de luchtvaartmaatschappij. Aan de hand van dit formulier kan de luchtvaartmaatschappij je helpen met bijvoorbeeld beschadigingen aan je bagage. Het is belangrijk om het PIR-formulier direct na aankomst op het vliegveld in te vullen en in te leveren. Om aan te tonen dat je de bagage hebt ingecheckt moet je altijd de bagagesticker op je vliegticket laten zien. Vraag na het invullen van het PIR-formulier om een kopie ervan of een andere schriftelijke bevestiging van je klacht.

 

Reisverzekering

Wanneer er schade is veroorzaakt aan je bagage, als je bagage is zoekgeraakt of als je bagage te laat aankomt kun je de luchtvaartmaatschappij of de reisorganisatie aansprakelijk stellen voor de extra kosten. Dit is echter ook mogelijk als je een reisverzekering hebt afgesloten. Per reisverzekering zijn de regels betreft je bagage anders en het is dus verstandig om na het invullen van het PIR-formulier direct contact op de nemen met je verzekeraar. Zij kunnen je vertellen waar je recht op hebt en welke stappen je hiervoor moet ondernemen. Wie je aansprakelijk kan stellen voor de extra kosten hangt af van het soort reis dat u heeft geboekt.

 

Vliegticket of pakketreis

Wanneer je alleen een vliegticket heeft geboekt en je bagage is bijvoorbeeld zoekgeraakt, dan kan je deze kosten verhalen op de luchtvaartmaatschappij waar je het ticket geboekt hebt. Luchtvaartmaatschappijen hebben namelijk aan een aantal voorwaarden te voldoen, zoals het Verdrag van Montréal of het Verdrag van Warschau. Hierin wordt omschreven wat de precieze vergoedingen zijn die in jouw geval van toepassing zijn. Dit is echter alleen geldig wanneer er sprake is van een internationale vlucht en alleen als beide landen waar de vlucht tussen plaatsvindt meedoen aan het verdrag. De luchtvaartmaatschappij hoeft in het geval van het Verdrag van Montréal of het Verdrag van Warschau alleen een minimum bedrag per kilo bagage te vergoeden en zal vaak niet meer betalen dan alleen het minimum bedrag. Wanneer je echter een pakketreis hebt geboekt bij een reisbureau, een reis inclusief vliegtickets en overnachtingen, dan is het reisbureau aansprakelijk voor de extra kosten. Het reisbureau heeft namelijk een aantal verantwoordelijkheden, waaronder het goed vervoeren van je bagage. Neem hiervoor contact op met het reisbureau waar je de reis hebt geboekt.