Verplicht en Vrijwillig eigen Risico zorgverzekering 2016

energie opwekking uit riool
Energie opwekken uit riool
23 december 2015
zeewier
Energie opwekken uit zeewier
27 december 2015
energie opwekking uit riool
Energie opwekken uit riool
23 december 2015
zeewier
Energie opwekken uit zeewier
27 december 2015
Toon alles

Verplicht en Vrijwillig eigen Risico zorgverzekering 2016

eigen risico zorgverzekering

Sinds 2008 heeft de Nederlandse overheid het verplichte eigen risico ingevoerd. Het ging toen nog slechts om een bedrag van 150 euro. Jaarlijks zijn we een stijging in het bedrag. In 2015 werd het bedrag verhoogd naar 375 euro. In 2016 wordt het bedrag nog eens 10 euro meer.

Wat valt er niet onder?

Een huisartsenbezoek of een bezoek aan de huisartsenpost valt niet onder het eigen risico. Ook de eventuele zorg bij een verloskundige kost je niets. Verder zijn kraamzorg, wijkverpleging en onderzoek op hart- en vaatziekten allemaal uitgesloten van het eigen risico. Als kinderen tot 18 jaar meeverzekerd zijn, zullen zij niet meegeteld worden voor het eigen risico. Qua orgaandonatie worden hulpmiddelen in bruikleen van de thuiszorg en reiskosten of nacontroles ook niet meegerekend in het eigen risico. Ook ketenzorg telt niet mee in het eigen risico. Verder kunnen zorgverzekeraars zelf ook nog bepaalde zorg uitsluiten van het eigen risico. Enkele zorgverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld geneesmiddelen die goedkoper zijn en de voorkeur hebben van de zorgverzekeraar.

Wat valt er wel onder?

Simpelweg wat hierboven niet genoteerd staat, valt wel onder het eigen risico. Als je bijvoorbeeld naar de huisarts gaat en zij moeten een onderzoek uitvoeren in het laboratorium zal je hiervoor eigen risico moeten betalen. Ook de spoedeisende hulp in het ziekenhuis kost je je eigen risico.

Eigen bijdrage

Naast het eigen risico, bestaat er ook nog de eigen bijdrage. De eigen bijdrage moet ook betaald worden wanneer het eigen risico al volledig betaald is. Het gaat hierbij dan om bijvoorbeeld ziekenvervoer of enkele soorten geneesmiddelen. De eigen bijdrage wordt eerst altijd door de verzekerde zelf betaald. Als er nog een bedrag overblijft, valt dit onder het verplicht eigen risico.

Vrijwillig verhogen

Mensen die claimen dat ze nooit ziek zijn, verhogen wel eens hun eigen risico. Afhankelijk van de zorgverzekering, kan je het bedrag volgend jaar met maximaal 500 tot 885 euro verhogen (vrijwillige eigen risico). Als tegemoetkoming krijg je dan een korting op je zorgpremie. Echter, als je toch in het ziekenhuis belandt ben je wel veel meer geld kwijt aan eigen risico als je het volledig verbruikt. Mocht je je eigen risico willen verhogen, dan is het raadzaam om in ieder geval 885 euro op je bankrekening te hebben staan. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je ook in termijnen de kosten betalen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus het is raadzaam om hier wel goed over na te denken. Verhoog je het, of verhoog je het niet? Deze beslissing kan alleen jij nemen!