4G voor thuisgebruik
28 mei 2016
internet op afgelegen plek
Internet op afgelegen plekken
6 juni 2016
4G voor thuisgebruik
28 mei 2016
internet op afgelegen plek
Internet op afgelegen plekken
6 juni 2016
Toon alles

Traag internet

langzaam traag internet

langzaam en traag internet

Wat te doen bij traag internet?

Voor de meesten van ons een vervelend fenomeen. Traag internet. Minutenlang naar het draaiende icoontje kijken terwijl je uit je neus peutert. Vaak geven we onze internetprovider de schuld. Er zal wel weer en storing of uitval op het netwerk zijn. Toch hoeft het lang niet altijd daaraan te liggen. Ook jouw pc, modem, de betreffende internetsite of niet bijgewerkte updates kunnen de veroorzaker zijn. Gelukkig valt er wat de doen aan traag internet. Daarbij hangt het er vanaf of het de wifi verbinding is of het internet via de provider. We geven je vier tips wat je kunt bij traag internet.

 

PC onderhoud

Jazeker, goed onderhoud van de pc kan van invloed zijn op de internetverbinding en zorgen voor traag internet. Een niet bijgewerkte computer kan ervoor zorgen dat de computer traag wordt en dus ook het internet traag wordt. Ruim cookies en tijdelijke internetbestanden op via een schoonmaakprogramma en installeer ook de updates tijdig. Vergeet ook niet om de device drivers bij te werken. Vind je dit ingewikkeld? Vraag het dan aan een kleinzoon of de buurjongen.

 

Traag Wifi

Wanneer je computer is bijgewerkt en je hebt Wifi en dit is nog steeds traag dan zijn er een aantal oplossingen om dit te verbeteren. Haal de router uit de meterkast en plaats hem dichterbij voor een betere ontvangst. Plaats de router op een meter hoogte voor de beste ontvangst. Het is mogelijk dat de buren op hetzelfde kanaal zitten en dat zorgt eveneens voor traag internet. Met de app InSSIder die je gratis download kun je zien wie er allemaal op ‘jouw’ kanaal zitten en dit anders instellen. Wil je naast goed bereik op de begane grond ook goede Wifi op zolder. Plaats dan een zogenaamde repeater of access point. Is er niets dat helpt? Overweeg dan weer gewoon internet via een kabel in plaats van draadloos.

 

Internet provider

De oorzaak van traag internet kan natuurlijk ook bij de provider liggen. Met een zogenaamde speedtest kun je zelf de geleverde snelheid meten via www.speedtest.net Sluit de pc aan op de netwerkkabel (dus niet op de Wifi). Zo weet je zeker dat je de snelheid meet van het internet van je provider. Is deze continu lager dan wat ze zelf aangeven, neem dan contact op met de klantenservice van je provider. Mocht je willen overstappen van internetprovider, kan dit via overstaploket.nl.

 

Blokkeer advertenties op de pc

We kennen ze allemaal. De pop ups en advertenties die je maar lastig weg kunt klikken. Ze veroorzaken ook traag internet doordat ze langzaam laden. Overweeg dan eens om een zogenaamde adblocker te installeren. Ideaal want je kunt zelf kiezen om de advertenties ofwel te blokkeren ofwel het programma zo in te stellen dat de advertenties en banners twee keer zo snel laden en je er geen last van hebt. Zo heb je veel minder last van traag internet.
Wat maakt het wezenlijke verschil tussen de internetproviders? Ze maken toch allemaal gebruik van dezelfde glasvezel? We kennen momenteel een groot aanbod aan allerlei verschillende internetproviders. Allemaal met hun eigen pakketten, aanbiedingen en extra’s. Een hoop ophef zo lijkt het, want ze maken toch allemaal gebruik van hetzelfde glasvezelnetwerk dat (bijna) overal in Nederland ligt? Of toch niet? Nee, dat is niet helemaal correct. Er zijn wel zeker verschillen tussen al deze internetproviders. Zo bieden sommige aanbieders glasvezel internet of DSL en anderen internet via de kabel. Ook in de pakketten en extra’s zitten flinke verschillen per aanbieder. En als laatste is er natuurlijk ook sprake van verschillen in de tarieven. Lees mee in dit artikel wat de belangrijkste verschillen zijn zodat jij jouw keuze straks beter kunt bepalen.

 

Welk netwerk?

Niet elke provider biedt hetzelfde netwerk aan. Per aanbieder is dit verschillend. Qua netwerk is er DSL, glasvezel en kabel. Daarnaast biedt elke aanbieder andere mobiele netwerken aan: 3G, 4G en soms ook 4G plus. Over het algemeen geldt dat DSL en glasvezel de snelste internetverbindingen bieden. Deze zijn vaak ook iets duurder. Van de mobiele netwerken bieden 4G en 4G+ de beste opties qua snelheid. 4G kent een maximum download snelheid van 150 Mb/s en bij 4G+ ligt dat zelfs op 225 Mb/s. Bij 3G is dat maar 43Mb/s. De uploadsnelheid op 4G ligt op 50 Mb/s. Het oude 3G netwerk heeft slechts een uploadsnelheid van 6 Mb/s. Dus nee, niet alle internetproviders maken gebruik van dezelfde glasvezel. Van 4G kun je bij veel aanbieders ook onderweg gebruik maken. Zit je wel eens op een zonnige middag met je laptop op het strand dan is dit een goede optie.