Tips om op verwarming van de woning te besparen

geld besparen
Geld besparen op je maandlasten
30 oktober 2015
dokter achter computer
eHealth steeds meer omarmd door artsen
3 november 2015
Toon alles

Tips om op verwarming van de woning te besparen

besparen op verwarming

Besparen op verwarming

Elk Nederlands gezin verbruikt jaarlijks ongeveer 1600 m³ gas. Voor deze hoeveelheid gas wordt ongeveer 1200 euro per jaar betaald, wat neerkomt op zo’n 100 euro per maand. De grootste hoeveelheid van dit gas wordt verbruikt om de woning te verwarmen. Stookkosten om de woning te verwarmen zijn onvermijdelijk, want je wilt natuurlijk niet in de kou zitten, maar toch kan je behoorlijk wat geld besparen op de verwarming van je huis. Met onderstaande tips kan je energie besparen, en daarmee ook je energierekening, verlagen!

Plan de verwarming van je huis
Wanneer je in je huis bent, kan je niet in elke ruimte tegelijk aanwezig zijn. Bedenk dus goed welke kamers en ruimtes je in je huis wilt verwarmen, en wanneer je ze wilt verwarmen. ’s Nachts, als iedereen ligt te slapen, kan je je verwarming uitzetten. Elke centrale verwarming, ook wel radiator genoemd, heeft een eigen knop waarmee je de verwarming open of dicht kunt draaien. Maak hier handig gebruik van door de verwarming dicht te draaien als je niet in die ruimte moet zijn. Een uurtje voor je naar bed gaat, kan je de verwarming op de slaapkamer even aanzetten, wanneer je dan echt naar bed gaat zet je de verwarming ook weer uit op je slaapkamer. Hetzelfde geldt voor andere ruimtes in het huis waar je bepaalde uren van de dag niet aanwezig bent.

Gebruiken van elektrische kachels
Elektrische kacheltjes zijn erg makkelijk als je een ruimte snel wilt verwarmen, of als er in een bepaalde kamer in je huis helemaal geen radiator aanwezig is. Maar gebruik de elektrische kachel zo min mogelijk, want ze verbruiken erg veel energie. Een ruimte met een elektrische kachel verwarmen, is al snel drie tot vier keer zo duur als dezelfde ruimte verwarmen met een centrale verwarming of radiator.

Isoleer je woning
Een goede isolatie van je huis zorgt ervoor dat de warmte in je woning zo lang mogelijk vast gehouden wordt, en niet naar buiten trekt. Vooral ramen en deuren zijn knelpunten waar het gaat om warmteverlies, dus zorg ervoor dat je ramen en deuren zo optimaal mogelijk geïsoleerd zijn. Zorg voor dubbelglas in je ramen, als er kieren in je deur zitten gebruik je tochtstrips, en zorg er ook nog voor dat je ramen en deuren goed sluiten. Ook het isoleren van verwarmingsbuizen in ruimtes waar de verwarming nooit aan staat is een grote aanrader en kan je helpen je energierekening naar beneden te brengen.

Ramen en gordijnen
In 9 van de 10 keer zitten radiatoren ‘verstopt’ onder de vensterbank, terwijl veel Nederlanders ’s avonds als het donker is de gordijnen sluiten. Doordat de radiator dan verstopt zit tussen de muur of het raam en de gordijnen, zal de warmte uiteindelijk via het raam verdwijnen, in plaats van dat die warmte gebruikt wordt om de ruimte waar je verblijft te verwarmen. De manier om ervoor te zorgen dat er geen warmte verloren gaat achter de gordijnen, is om kortere gordijnen te gebruiken, die niet voor de radiator hangen. Als je geen geld of zin hebt om te investeren in kortere gordijnen, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om je gordijnen op de vensterbank te leggen.

Zorg voor een goede ventilatie
Het is een feit dat droge lucht veel makkelijker te verwarmen is dan vochtige lucht. Zorg er dus voor dat kamers en vertrekken die verwarmd worden, goed geventileerd zijn. De beste manier om te ventileren is om deuren en ramen open te zetten. Maar doe dit wel voordat je de verwarming aanzet, anders heeft het nog geen nut…

Zet de verwarming lager
Als je de verwarming één graad lager zou zetten, bespaar je gemiddeld 7% op je gasverbruik; wat neerkomt op ongeveer 50 euro per jaar. Als je de verwarming een graad kouder zet, en je hebt het koud, kan je een trui of vest aantrekken om dit te compenseren.

Steek gezellig een kaarsje aan
Als je in het bezit bent van een open haard, kan je daarmee al een hoop energiekosten besparen, omdat de vlammen in de haard je woning verwarmen. Als je geen open haard hebt, kan je ook kaarsen branden om de energiekosten omlaag te brengen. Kaarsen kunnen niet je hele woning of woonkamer verwarmen, maar ze zorgen er wel voor dat je verwarming minder snel moet aanslaan om de boel weer te verwarmen. Als je in de wintermaanden elke avond een paar uur kaarsjes aan hebt staan, kan je al vaak enkele tientjes per jaar besparen. Een ander voordeel van kaarsen is dat ze erg gezellig zijn, en je minder lampen aan hoeft te zetten – dat bespaart ook weer op je elektrarekening!

Zet de verwarming uit
Als je de verwarming op tijd uit zet, duurt het zelfs in matig geïsoleerde ruimtes minstens een uur voordat het één graad is afgekoeld. Als je altijd om 22.00 uur naar bed gaat, kan je de verwarming best al om 21.00 uur uitzetten!

Ontlucht de verwarming
Het is belangrijk om minstens eenmaal per jaar de leidingen van je cv-installatie te ontluchten. Lucht in de leidingen zorgt namelijk voor extra stookkosten, omdat de ruimtes minder goed verwarmd kunnen worden.

Thermostaat met tijdklok
Als je efficiënter wilt stoken kan je een tijdklok aanschaffen voor je thermostaat. Dit is een kleine investering, maar kan je een hoop geld schelen, zeker als je regelmatig vergeet ’s nachts de verwarming uit te zetten. Elke volle dag of nacht is namelijk goed voor een paar euro extra stookkosten, en het is zonde als je ’s nachts de verwarming vergeet uit te zetten. Een tijdklok is een klok die je op tijd kan instellen, en die er zelf voor zorgt dat de verwarming op bepaalde tijdstippen aan- en uitgezet wordt. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de tijdklok ’s avonds op 15 graden te zetten, en dat de verwarming om 07.00 uur in de ochtend weer aangaat, waarna de ruimtes verwarmd kunnen worden tot een temperatuur naar keuze.

Besparen op de energie rekening?

Financieel besparen is natuurlijk ook mogelijk. Energie vergelijken is hiervoor een goede oplossing. Je bezoekt bijvoorbeeld onze energie vergelijker. Geeft je verbruik op en je bespaart al snel enkele tientjes per maand.