Vanaf 2004 is het mogelijk om zelf te kiezen bij welke energieleverancier je klant wil worden. Dat komt omdat de energiemarkt vanaf dat moment niet meer gereguleerd werd door de overheid. Echter is er nog wel een toezichthouder op de energiemarkt, namelijk de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Deze toezichthouder bekijkt onder andere wat voor invloed deze verandering heeft gehad. Van 2004 tot 2015 is de helft van alle consumenten minstens 1 keer overgestapt van energieleverancier. Dit is een zeer interessante bevinding die het onderzoeken waard is.
Er zijn uiteraard een aantal redenen te bedenken waarom je zou overstappen van energie. Zo is er bijvoorbeeld een verschil in energieleveranciers als het gaat om waar zij hun energie vandaan halen. Een goed voorbeeld hiervan is groene energie. Niet elk bedrijf biedt dit aan, maar als je dit belangrijk acht, kan het een goed idee zijn om over te stappen van energieleverancier. Dan is het prettig dat je dit ook kan doen. Vroeger kon dit niet en maakte het uit waar je woonde voor welke energieleverancier je had.
Een andere reden om over te stappen is bijvoorbeeld de prijs. De ene leverancier is goedkoper als je veel energie afneemt, de andere is wat goedkoper als je niet zoveel afneemt. Dit heeft ook te maken met de marktwerking, omdat sinds 2004 de bedrijven elkaar mogen beconcurreren. Op deze manier proberen deze bedrijven steeds meer zich te onderscheiden van elkaar. Hierdoor heb je als klant ook genoeg keuze in wat je eist van een energieleverancier en welk geldbedrag je hier tegenover vindt staan.
Er zijn uiteraard meer mensen overgestapt sinds de invoering van de marktwerking in 2004, maar in het jaar 2015 is ‘maar’ 14,% van de consumenten overgestapt van energieleverancier. Dit is echter wel het jaar waarin de meeste consumenten zijn overgestapt. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat energieleveranciers steeds meer duidelijk maken dat overstappen geen gedoe is. De hoofdreden vanuit de consument is dat het beduidend meer geld oplevert om over te stappen. ACM is een belangrijke speler in het overzichtelijk maken van hoe overstappen werkt.