Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het goed gaat met de internetsnelheden in Nederland. Ongeveer 60% van de internetverbindingen is sneller dan 30 Mb per seconde. 17% van deze verbindingen is zelfs hoger dan 100 Mb per seconde. Dit komt voornamelijk doordat grote internetproviders zoals KPN en Ziggo hun snelheden verhoogd hebben.
Sterker nog, Nederland behoort op dit moment tot de top 5 van de wereld als het gaat om internetsnelheid. De gemiddelde internetsnelheid in Nederland is namelijk 15,3 Mb per sonde. Zuid-Korea gaat aan kop, met 23,6 Mb per seconde. Daarna komt Ierland, met gemiddeld zo’n 17,4 Mb per seconde. Vervolgens komt Hong Kong, dat een internetsnelheid van 16,7 Mb per seconde heeft. De top vijf wordt compleet gemaakt door Zweden, dat een internetsnelheid van 15,8 Mb per seconde heeft.
Tegenwoordig gebruikt iedereen internet, niet alleen particulieren maar ook bedrijven. Sterker nog, het is een noodzaak geworden om een beetje snel internet te hebben. Juist omdat er zoveel vraag is naar goed internet proberen internetproviders alles te doen om de internetsnelheden te vergroten. De snelheid van het internet is immers één van de weinige graadmeters voor kwalitatief goed internet. Internetsnelheden worden voornamelijk beter gemaakt door te werken aan de infrastructuur van het internet of door nieuwe technieken toe te passen. In het kader hiervan was bijvoorbeeld glasvezelinternet een interessante nieuwe ontwikkeling die ervoor heeft gezorgd dat het internet sneller werd. Andere technieken die getest worden zijn bijvoorbeeld vectoring en pairbonding.
Op dit moment zijn er 3 soorten internet: via de kabel, via glasvezel en breedband. De snelheid hiervan zal in de toekomst dus niet zo snel groeien als het nu doet. De verwachting is daarnaast dat meer mensen zullen overstappen van kabelinternet naar glasvezelinternet. Heb je dus op dit moment nog geen glasvezelinternet? Kijk eens naar de mogelijkheden die er zijn. Het is namelijk een stuk sneller dan kabelinternet. Overstappen naar glasvezel?