Wanneer je overweegt om een sim only abonnement af te sluiten, heb je een ruime keuze. Alle providers bieden meerdere abonnementen aan, waarbij je zelf kunt bepalen hoeveel belminuten, sms’jes en data je wilt. Sommige providers bieden een aantal verschillende combinaties aan waaruit je kunt kiezen, bij andere stel je zelf je bundel samen. De prijzen verschillen uiteraard per aanbieder, maar wijzigen ook voortdurend, onder invloed van de steeds sterker wordende concurrentie. En dan zijn er ook nog regelmatig allerlei aanbiedingen en acties. Hoe vind je de goedkoopste sim only?

Vind het abonnement dat bij je verbruik past

Het is dan ook lastig om aan te geven welke aanbieder het voordeligste is. Dit kan immers volgende week al weer achterhaald zijn. Bovendien is het goedkoopste abonnement misschien niets voor jou, omdat deze veel minder belminuten of MB’s biedt dan jij gebruikt. Het gaat er dan ook om het goedkoopste abonnement te vinden dat bij jóu past. Gelukkig zijn er online diverse goede vergelijkingssites te vinden, waar je voortdurend de meest actuele prijzen en aanbiedingen kunt vergelijken.

Denk na over je bel- en internetgedrag

Bij het afsluiten van een sim only abonnement is het slim om eerst te bedenken wat je precies allemaal wel en niet wilt hebben. Denk eens na over je bel- en internetgedrag en bereken hoeveel belminuten en MB’s je per maand gemiddeld verbruikt. Bij je huidige provider kun je dit waarschijnlijk ook inzien in je persoonlijke omgeving op de website, waar je ook je rekeningoverzichten en dergelijke kunt vinden. Je weet dan ongeveer hoeveel je nodig hebt. Het is natuurlijk zonde van je geld om bijvoorbeeld een abonnement met onbeperkte belminuten te nemen, wanneer je gemiddeld nog geen 100 minuten per maand belt.

Welke contractduur kies je?

Verder moet je voor jezelf bepalen of je een éénjarig, tweejarig of maandelijks opzegbaar abonnement wilt. Maandelijks opzegbare abonnementen bieden uiteraard de meeste flexibiliteit, maar zijn vaak wel 1 à 2 euro per maand duurder. Tweejarige abonnementen zijn doorgaans het voordeligste, maar je zit er natuurlijk wel twee jaar aan vast. En dat is een risico, want in de tussentijd kunnen er natuurlijk heel veel voordeligere aanbiedingen voorbij komen. Daarnaast is het maar de vraag of je huidige toestel het zo lang blijft doen. Gaat die stuk, dan zal je zelf een nieuwe moeten kopen, wat een flinke uitgave kan zijn. De meeste mensen kiezen voor de middenweg: een éénjarig abonnement.

Online vergelijken voor het beste aanbod

Wat tot slot ook nog van invloed is op de prijs van een sim only abonnement, is de vraag of je supersnel 4G internet wilt of tevreden bent met 3G. Zeker wanneer je niet veel internet op je smartphone en misschien zelfs nog een oud toestel hebt dat 4G nog niet eens ondersteunt, kun je beter voor 3G kiezen. Dat scheelt gemiddeld ook 1 tot 2 euro in de maand. Heb je alles op een rijtje gezet, ga dan naar een vergelijkingssite op internet. Vul al je persoonlijke voorkeuren in en het gunstigste aanbod rolt er vanzelf uit.