Het is weer winter en dus dalen automatisch de temperaturen. Alhoewel deze winter tot nu toe tot een van de warmste behoort sinds de metingen zijn begonnen. Maar de verwarming staat vaker aan, dat is een feit. Nog steeds houden veel mensen hun verwarming in de periode van het jaar de hele dag aan, ook ’s nachts. ’s Nachts verwarming aan, besparen of verspilling? Lees hieronder met ons mee!
Bespaar elk jaar 100 euro op energiekosten
Het blijkt een dure grap te zijn om je thermostaat altijd op dezelfde temperatuur te laten staan. Want wie slim is die zet deze ’s nachts namelijk enkele graden lager. Hiermee zou een gemiddeld huishouden 100 euro of meer kunnen besparen op jaarbasis en dat geld kan iedereen wel goed gebruiken, toch? Adviseurs raden aan om het ’s nachts tot minimaal 15 graden te laten dalen. Dan kan men veel geld en energie besparen. Dit heeft o.a. Milieu Centraal, na onderzoek, berekend. Je kunt er ook voor kiezen om de thermostaat een uur voordat je gaat slapen uit te zetten. In die periode daalt de temperatuur zo weinig dat je er niets van merkt en het toch comfortabel blijft in huis. Het maakt echter wel veel uit hoe oud je huis is.
Heb je een jong huis of een oud huis?
Of je een jong of juist ouder huis hebt maakt verschil. Want een woning die niet ouder is dan 20 jaar oud, dan kan je de thermostaat tot 4 graden omlaag zetten. Dat levert de beste besparing op. Want het kost bij nieuwere huizen, die automatisch beter geïsoleerd zijn dan oudere woningen, ook weer extra energie om de temperatuur in de ochtend weer terug te brengen naar normale waarden. Indien het vriest dan raden onderzoekers aan om de verwarming tot maximaal 2 graden in de nacht te laten verlagen. Bij woningen ouder dan 20 jaar oud is het beter om de verwarming ’s nachts helemaal uit te zetten! Bij echt oude woningen is het echter verstandig om de temperatuur op minimaal 12 tot 14 graden vast te zetten, aangezien anders de kans op schimmelvorming groter is en bij vorst anders leidingen mogelijk kunnen bevriezen.
Samengevat:
Is je woning gebouwd voor 1994? Dan heb je een woning die vaak minder goed geïsoleerd is. Het kost bij deze woningen veel meer energie om warmte vast te houden laat staan te zorgen voor een stabiele temperatuur. Zet je verwarming uit of zet het op een maximum temperatuur van 14 graden. ’s Ochtends kost het bij oudere woningen minder tijd om deze weer op te warmen dan bij woningen die zijn gebouwd na 1994. Bij deze nieuwere woningen zet je de verwarming dus niet geheel uit maar laat je deze dalen tot maximaal 4 graden. In het geval van vorst tot maximaal 2 graden.