Meer consumenten overgestapt van zorgverzekering in 2015

krassen op je auto
Krassen op de auto
14 juni 2016
Overstappen merken bedrijven
Bang voor overstappen? Niet doen.
22 juni 2016
krassen op je auto
Krassen op de auto
14 juni 2016
Overstappen merken bedrijven
Bang voor overstappen? Niet doen.
22 juni 2016
Toon alles

Meer consumenten overgestapt van zorgverzekering in 2015

gezond

Sinds 1 januari 2006 ben je als ingezetene van Nederland verplicht een zorgverzekering te hebben. De overheid stelt de basisdekking vast en daar bovenop kan je bijverzekeren zoals, een aanvullende dekking voor de tandarts. De zorgverzekering loopt per kalenderjaar. Aan het eind van het jaar is het dan ook steeds vaker een drukte van belang bij de bijna 60 zorgverzekeraars in het land om de opzeggingen en nieuwe aanmeldingen te verwerken. 2015 was met 1,1 miljoen overstappers het drukste jaar ooit en het ziet er naar uit dat de overstap-trend zich voortzet. Elk jaar oriënteren meer mensen zich voor een andere zorgverzekering.

 

Vergelijk zorgverzekeringen

De voornaamste reden dat mensen overstappen naar een andere zorgverzekeraar is de maandelijkse premie. Die moet zo laag mogelijk zijn. De premie is dan ook waar de zorgverzekeraars elkaar mee beconcurreren. Voor het vergelijken van premies nemen de meeste overstappers de premie die ze bij hun huidige zorgverzekeraar betalen als basis. Een tweede motivatie om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar is de dekking. Wat bij de ene zorgverzekeraar exclusief is kan bij een ander wel gedekt zijn. Ook vinden steeds meer mensen het belangrijk dat ze zelf kunnen kiezen naar welke huisarts of ziekenhuis ze gaan, de zogeheten Vrije Zorgkeuze.

 

In tien jaar tijd 5 keer duurder

De mensen die juist niet overstappen doen dit vaak niet omdat ze tevreden zijn over de service bij hun huidige zorgverzekeraar. Gedurende de jaren dat de verplichte zorgverzekering in Nederland actief is, is 70% van de verzekerden nog nooit overgestapt. Maar die groep lijkt nu kleiner te gaan worden. Aanjager hiervoor zijn de alsmaar stijgende premies van de zorgverzekering. In de tien jaar dat de zorgverzekering bestaat is de premie maar liefst 5 maal hoger geworden. In 2006 betaalde je nog slechts 20 euro per maand, de maandpremie is intussen opgelopen tot 108 euro. Daar tegenover staat dat in veel huishoudens het besteedbaar inkomen lang niet zo hard is mee gestegen of zelfs lager is geworden. Zoeken naar de laagste premie voor je zorgverzekering is voor veel mensen dan ook een bittere noodzaak geworden.

 

Overstappen met app

De wijze van overstappen gaat met zijn tijd mee. Tien jaar geleden werden de meeste zorgverzekeringen nog met de ouderwetse papieren post gedaan. Nu doen we de aanvragen massaal online. Opvallend is dat hierbij de smartphone en de tablet in populariteit aan het winnen zijn. Vooral bij de online zorglabels zoals, Bewuzt, Ditzo en ZEKUR. Bij ZEKUR werd in 2015 20% van de nieuwe zorgverzekeringen via de smartphone of tablet afgesloten. De grote traditionele zorgverzekeraars ontvangen de nieuwe aanvragen voornamelijk via de huiscomputer. Als je van plan bent om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar dan moet je er op letten dat je voor 31 december je oude zorgverzekering hebt opgezegd. Aanmelden bij een nieuwe zorgverzekeraar kan tot uiterlijk 1 februari.