Medicijnen mee op reis. Waar moet je op letten?

ziggo snel internet
Ziggo verhoogt de snelheden naar 300 mb
24 augustus 2016
autoverzekeringen, autoverzekering, premie vergelijken
Premies autoverzekering flink verhoogd
3 september 2016
ziggo snel internet
Ziggo verhoogt de snelheden naar 300 mb
24 augustus 2016
autoverzekeringen, autoverzekering, premie vergelijken
Premies autoverzekering flink verhoogd
3 september 2016
Toon alles

Medicijnen mee op reis. Waar moet je op letten?

medicijnen

De vakantieperiode is heerlijk. Er even lekker tussenuit, en heerlijk ontspannen in een andere cultuur of op een plek waar je zeker bent van zon, zee en strand. Toch zijn er ook een aantal zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je gaat reizen. Je medicijnen bijvoorbeeld. Slik je medicijnen die je dagelijks moet nemen en waar je er geen van mag missen? Dan kun je die gewoon meenemen op reis. Hier lees je waar je precies rekening mee moet houden als je dat wilt doen.

 

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen

Ga je op reis, dan is het sowieso verstandig om bij de apotheek na te vragen hoe het zit met je medicijnen. Als je namelijk medicijnen hebt die onder de Opiumwet vallen, zoals slaapmedicatie, sommige soorten ADHD-medicatie, of sterke pijnstillers, dan heb je hiervoor een verklaring nodig. Wat voor verklaring je precies nodig hebt is afhankelijk van het land waar je naartoe gaat. Als je naar een Schengenland gaat, de 26 Europese landen die onder het Schengengebied vallen, dan wordt er een Schengenverklaring gevraagd. Deze kun je aanvragen bij het CAK. Ga je naar een ander land, dan heb je een medische verklaring nodig. Hiervoor kun je terecht bij de arts. Let goed op aanvullende voorwaarden die door landen gesteld worden. Soms is het goed om contact op te nemen met de ambassade van het land/de landen waar je heen reist. Ook als je andere medicijnen slikt dan die onder de Opiumwet vallen. Dan weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. Als je een doktersverklaring hebt, kun je de medicijnen gewoon meenemen in de handbagage als dat nodig is.

 

Medicijnpaspoort

Naast de medicijnverklaring en de Schengenverklaring, bestaat er ook zoiets als een medicijnpaspoort. Deze kun je heel gemakkelijk aanvragen bij je apotheek. Hierop zijn alle medicijnen te zien die je neemt. Dit is heel handig als je in het buitenland bent en je medicijnen zijn op of je bent ze vergeten of kwijtgeraakt. Als je het medicijnpaspoort laat zien, dan kan de arts in je vakantieland precies zien welke medicijnen je normaal gesproken slikt en kan hij zijn keuze hierop aanpassen. Ook als je ziek wordt of als je iets overkomt op vakantie, is het handig voor de arts om te zien welke medicijnen je al slikt, zodat deze kan beslissen welke medicijnen hij je wel en niet kan voorschrijven in combinatie met degenen die je al neemt. Naast een medicijnpaspoort is het belangrijk om aan een reisverzekering te denken.