Lagere energierekening door zachte winter

slimme thermostaten
Slimme thermostaat vergelijken: Nest, Toon, Anna 
23 februari 2016
zonneboiler
Subsidie aanvragen duurzame apparaten zonneboiler, pelletkachel, warmtepomp
1 maart 2016
slimme thermostaten
Slimme thermostaat vergelijken: Nest, Toon, Anna 
23 februari 2016
zonneboiler
Subsidie aanvragen duurzame apparaten zonneboiler, pelletkachel, warmtepomp
1 maart 2016
Toon alles

Lagere energierekening door zachte winter

winter stad

De winter in 2015 was opvallend zacht. De kans is groot dat jij dus flink veel geld minder kwijt bent voor de energierekening. Milieu Centraal heeft dit onderzocht, samen met enkele energieleveranciers. Met een beetje geluk loopt je besparing op tot 100 euro of meer.

 

Zachte winter, lage energierekening

De lagere energierekening door de zachte winter is dus vrijwel voor iedereen een feit. Het moet wel raar lopen wil jij dus geen energie bespaard hebben. De winter is tot nu toe behoorlijk warm verlopen. In december 2015 was de temperatuur zelfs 1.3 graden hoger dan de warmste maand in december die ooit werd gemeten!

 

Gemiddeld 88 euro besparing

Hierboven schreven we dat je besparing met een beetje geluk kan oplopen tot 100 euro of meer. Dit is het geval bij de meest energiezuinige woningen. Maar De Nederlandse Energiemaatschappij heeft ingeschat dat het voordeel uitkomt op 88 euro en daarvoor hebben ze een gemiddeld huishouden genomen. Deze berekening is voor het laatste kwartaal in 2015 gemaakt en daarvoor zijn winters van hiervoor meegenomen om het verschil te bepalen. Overigens heeft Milieu Centraal een andere uitkomst. Zij hebben berekend dat het voordeel oploopt tot plus minus 65 euro en dat per huishouden. Daarbij hebben ze als maatstaf genomen dat een gemiddeld huishouden de temperatuur in huis op 18 graden Celsius houdt. In totaal zal de rekening van een gemiddeld huishouden van oktober 2015 tot en met december 2015 ongeveer twintig procent lager uitvalt. Nu is het maar hopen dat het zachte weer aanblijft, al is januari redelijk koud gestart.

 

Waar hangt de hoogte van de besparing nog meer vanaf?

Uiteindelijk verschilt het per huishouden hoeveel op de stookkosten bespaard wordt. Zo is de grootte van je woning een belangrijke factor maar natuurlijk ook hoe deze is geïsoleerd. En ten slotte heb je zelf ook nog de kosten in de hand, aangezien jij bepaald hoe warm het in je huis is. Verder zijn de kosten dit jaar sowieso lager, aangezien de Nederlandse consument minder betaalt voor ’t  gebruik van het gasnetwerk in Nederland.

 

In de winter wordt 60 procent van het jaarlijkse gasverbruik verbruikt

De winter is bij uitstek de periode wanneer het meeste gas verbruikt wordt over het gehele jaar. Wist je dat een gemiddeld huishouden in Nederland plus minus €1000 kwijt is aan gasverbruik?