Kun je bij spijt nog onder een afgesloten energiecontract uit?

Windmolen of zonnepark? Of allebei?
30 mei 2017
auto verzekeringen
Wat is een voorlopige dekking?
10 juni 2017
Toon alles

Kun je bij spijt nog onder een afgesloten energiecontract uit?

Het kan ons allemaal overkomen. Je wordt telefonisch benaderd door een verkoper die je over wil halen om over te stappen naar een andere energieleverancier. Of je wordt op straat aangesproken, of bij je thuis, aan de deur. Veel mensen houden hier niet van en zeggen nee, anderen zijn wat toegeeflijker, horen netjes het verkooppraatje aan en zeggen soms uiteindelijk ja. Maar wat doe je, als je er later achter komt dat je iets te gemakkelijk ja hebt gezegd en hier spijt van krijgt? Kun je dit dan nog terugdraaien of zit je voor minstens een jaar aan de overeenkomst vast?

Koop op afstand

Als je telefonisch bent benaderd en dus ook door de telefoon de overeenkomst hebt gesloten, valt deze aankoop onder de wet Koop op Afstand. Een mondelinge overeenkomst waar je achteraf spijt van krijgt, kun je nog ongedaan maken. Dit moet je doen door binnen zeven werkdagen een aangetekende brief te sturen, waarin je een beroep doet op de wettelijke bedenktijd. Als er naar jouw idee sprake is van onvolledige informatie van de kant van de energieleverancier, omdat deze bijvoorbeeld bepaalde voorwaarden niet heeft genoemd in het verkoopgesprek, dan kun je ook een beroep doen op deze wet. Hierin staat namelijk dat de leverancier de plicht heeft jou van volledige en tijdige informatie te voorzien.

Colportage

Heeft een verkoper bij je thuis aangebeld om je te benaderen met een aanbod, dan noemen we dat colportage. Dit is in de wet apart geregeld, omdat de overheid vindt dat als je onverwacht in de privésfeer wordt benaderd, extra bescherming gewenst is. Van colportage is sprake als de verkoper jou benadert om iets aan je te verkopen. Dat hoeft niet persé bij je thuis te zijn, maar ook op je werk bijvoorbeeld. Wanneer het gaat om een aankoopbedrag van 34 euro of meer, heb je wettelijk acht dagen bedenktijd. Binnen die termijn kun je de overeenkomst nog terugdraaien, zelfs zonder opgaaf van redenen.

Wanneer niet?

Het is wel goed om te onthouden dat er een aantal situaties zijn die niet als colportage worden beschouwd. Komt er bijvoorbeeld bij jou een melkboer aan huis? Dat is dan geen colporteur, want de verkoop van bloemen en levensmiddelen is uitgezonderd. En ook wanneer je op straat wordt aangesproken door een verkoper is dit geen colportage, het vindt immers niet plaats in de privésfeer. In dat geval kun je bij spijt dus ook geen beroep doen op de wettelijke bedenktijd.