De komst van vijf G in telecomwereld

internetter
De snelheid van het internet in Nederland stijgt gestaag
4 oktober 2016
zonnepaneel
Zonneraam levert meer energie dan zonnepanelen
14 oktober 2016
internetter
De snelheid van het internet in Nederland stijgt gestaag
4 oktober 2016
zonnepaneel
Zonneraam levert meer energie dan zonnepanelen
14 oktober 2016
Toon alles

De komst van vijf G in telecomwereld

mobiel internet iphone 6 5g

Je hebt er vast al weleens van gehoord, 5G internet. In 2020 moet 5G internet overal verkrijgbaar zijn. Dat heeft ITU besloten, de internationale telecomindustrie. Zij werken aan dit plan onder de naam IMT-2020. In dit plan wordt onder andere gekeken naar bijvoorbeeld technische eisen, zoals video en audio streamen met een hoge resolutie. Volgens ITU moet de samenleving door de komst van 5G meer verbonden raken in een slimme netwerk-communicatieomgeving.

 

Verschil 4G en 5G

Het is natuurlijk erg mooi dat 5G mobiel internet er komt, maar hoe is het beter dan 4G internet? In elk geval is de snelheid een stuk beter. Bij 5G internet moet minstens 1 Gbit per seconde geboden worden, maar dit kan oplopen tot een snelheid van 20 Gbit per seconde. Deze maximale snelheid is bij 4G 1 Gbit per seconde, dus de snelheid wordt in elk geval een stuk verhoogd. Het energieverbruik dat 4G nu slurpt moet sterk verminderen als internet met 5G gebruikt worden. Ook de hoeveelheid personen die per mast gebruik kunnen maken van het internet moet verhoogd zijn bij 5G ten opzichte van 4G internet.

 

De Verenigde Staten heeft haast

De Federal Communications Commission (FCC) heeft aangekondigd dat in de Verenigde Staten haast wordt gemaakt met de introductie van 5G. Er wordt op dit moment een spectrum vrijgemaakt om pilots uit te voeren met 5G. Een project dat op dit moment uitgevoerd wordt is het Advanced Wireless Research Initiative (AWRI). Binnen dit project wordt gekeken naar hoe 5G geïntroduceerd kan worden in de Verenigde Staten. Het project kost maar liefst 400 miljoen dollar. In het project wordt onder andere onderzocht hoe publieke en private partijen kunnen samenwerken in 5G. Deze private partijen zijn bijvoorbeeld Samsung en HTC.

 

Consequenties 5G

Wat gaat er gebeuren zodra er 5G is? Uiteraard zal er meer gebruik worden gemaakt van internet data en minder van bijvoorbeeld telefonie. Ook de cloud zal meer gebruikt worden, omdat dit in principe data is. Europa heeft nog weinig haast met 5G, maar zodra er wel geïnvesteerd wordt in 5G doet Europa weer mee als het gaat om telecom. Met andere woorden: 5G gaat nogal wat teweeg brengen.