Kiezen voor vaste of variabele energietarieven?

autoverzekeringen, autoverzekering, premie vergelijken
Premies autoverzekering flink verhoogd
3 september 2016
voip bellen internet bellen
Bellen via internet, oftewel VoIP
13 september 2016
autoverzekeringen, autoverzekering, premie vergelijken
Premies autoverzekering flink verhoogd
3 september 2016
voip bellen internet bellen
Bellen via internet, oftewel VoIP
13 september 2016
Toon alles

Kiezen voor vaste of variabele energietarieven?

windenergie

Prijzen voor energie. Iedereen die niet zelfvoorzienend is op het gebied van energie — en dat is het overgrote deel van Nederland — krijgt hier maandelijks mee te maken. Het is iets waar je flink op kunt besparen als je de juiste beslissingen maakt. Een van deze beslissingen is het kiezen voor vaste of variabele energietarieven. Wat is verstandig?

 

Vaste energietarieven

Vaste energietarieven zijn tarieven die voor langere tijd vaststaan. Als je kiest voor een vast tarief, dan ben je dus zeker van je zaak. Over het algemeen liggen de vaste tarieven tussen de hoge en lage tarieven in. Is het variabel tarief erg laag, dan zit het vaste tarief daar net iets boven. Is het variabel tarief juist erg hoog, dan zit het vaste tarief daar mogelijk net iets onder.

 

Variabele energietarieven

Variabele energietarieven zijn prijzen voor energie die constant opnieuw worden vastgesteld. De ene periode dalen de prijzen voor energie, terwijl ze een andere periode weer stijgen. Jouw energietarief stijgt en daalt met deze prijzen mee. Je weet hierdoor dus niet altijd precies waar je aan toe bent. Dit kan gunstig of ongunstig uitpakken.

 

Wat is verstandig?

Verstandige beslissingen zijn heel moeilijk voor een ander te maken. Tips zijn echter gemakkelijker te geven. Ten eerste, doe onderzoek naar de tijd waarin je leeft en de verwachtingen voor de komende periode. Als verwacht wordt dat de tarieven laag zullen zijn, dan is het vaak voordeliger om een variabel tarief te nemen. Wordt verwacht dat de tarieven hoog zijn, of dat ze erg zullen fluctueren, dan kan het juist voordelig zijn om een vast tarief te nemen. Zijn de prijzen een hele tijd laag geweest, dan heb je kans dat ze gaan stijgen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Neem je een vast tarief omdat de prijzen op dat moment laag zijn en blijven de prijzen vervolgens laag, dan heb je grote kans dat je alsnog goedkoper uit was geweest met een variabel tarief. Je moet dus vooral uitgaan van de verwachtingen. Het is misschien verstandig om te gaan energie vergelijken. Om het nog lastiger te maken: bedenk dat er altijd onverwachte gebeurtenissen kunnen plaatsvinden, waardoor tarieven ineens heel erg kunnen stijgen of dalen. Daarom is een tweede belangrijk punt: volg je eigen gevoel en ga uit van je eigen voorkeur.