Je eigen windturbine | energie opwekken met wind turbine

zonnepaneel
Energie opwekken uit ‘zonneschoorstenen’ 
10 januari 2016
geld besparen
Dubbele zorgpremie betalen in januari
15 januari 2016
zonnepaneel
Energie opwekken uit ‘zonneschoorstenen’ 
10 januari 2016
geld besparen
Dubbele zorgpremie betalen in januari
15 januari 2016
Toon alles

Je eigen windturbine | energie opwekken met wind turbine

wind energie

Wind is een energiebron die altijd aanwezig is en dus zeer duurzaam. Wind voorziet al vele bedrijven van enorme hoeveelheden groene elektriciteit. Windmolens zijn beschikbaar in veel formaten. Ben je van plan om op korte termijn zelf windenergie te produceren? Dan heb je daarvoor altijd een toestemming nodig van de gemeente maar ook van je eigen buren. Je kan een vergunning daarvoor aanvragen in iedere gemeente. Het is ook noodzakelijk dat jij je leverancier hiervan energie verwittigt, op de hoogte stelt dus. Met een windturbine alleen ben je er nog lang niet. Je zult ook moeten investeren in opneemapparatuur. Zo helpen deze apparaten je om de geleverde energie op te meten. Je eigen windturbine aanschaffen is een kostbare aangelegenheid maar op termijn levert het je wel energiebesparing op. Toch blijkt dat de keuze voor zonnepanelen op dit moment lucratiever is. Voor hoe lang nog is de vraag, want kleine windturbines voor consumentengebruik worden steeds goedkoper geproduceerd. Hieronder meer over de kosten.

 

De kosten en de besparing van energie

Zoals we al schreven zijn de kosten van windturbines, als je deze vergelijkt met zonnepanelen, relatief hoog. Daarbij zijn de kosten voor periodiek onderhoud voor windturbines nog niet meegeteld. Op dit moment zijn vrijwel alle kleinere windturbines voor consumenten daarom nog te duur. Heb je de ruimte om een grotere windmolen te plaatsen, dan kan dit wel uit. Deze leveren op termijn wel degelijk een geldbesparing op. Vooral agrariërs blijken steeds vaker grote windturbines te plaatsen. Zij krijgen daarnaast ook nog eens subsidie. Die subsidies zijn op dit moment buitenproportioneel hoog. Zo kunnen ze op termijn tienduizenden euro’s per jaar verdienen! In enkele gevallen gaan de cijfers richting de tonnen per jaar. Een grotere windmolen kost ongeveer 100.000 euro.

 

Kosten windturbine en energieoplevering

De kosten van een van de kleinste windturbines beginnen bij omstreeks 3000 tot 4000 euro. Maar deze kleine windmolens leveren ook niet veel energie. De aanschafkosten van deze windmolens wegen niet op tegen de besparing die het oplevert. Het is vaak rendabeler om aandelen in grote windmolens aan te schaffen. Wil je energieonafhankelijk zijn, dan kom je terecht bij de grotere windturbines voor consumentengebruik. De prijzen hiervan beginnen bij omstreeks 15.000 euro. Maar dan nog zit je met kosten voor onderhoud. We raden je dus aan om nog even te wachten voordat je een dergelijke windmolen aanschaft. Wellicht dat de prijzen in de toekomst gaan dalen en dan pas kan het een slimme investering zijn.