Kun je bij spijt nog onder een afgesloten energiecontract uit?
5 juni 2017
Met een collectieve zorgverzekering via je werkgever ben je vaak duurder uit
15 juni 2017
Kun je bij spijt nog onder een afgesloten energiecontract uit?
5 juni 2017
Met een collectieve zorgverzekering via je werkgever ben je vaak duurder uit
15 juni 2017
Toon alles

Wat is een voorlopige dekking?

auto verzekeringen

Wanneer je een autoverzekering hebt aangevraagd, krijg je in sommige gevallen eerst een voorlopige dekking. Dat houdt in dat je wel al de weg op mag, maar nog niet definitief verzekerd bent. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval als je een autoverzekering afsluit via een tussenpersoon. Deze kan jouw aanvraag goedkeuren, maar de verzekeraar zelf heeft natuurlijk altijd het laatste woord en kan je in principe altijd nog weigeren. Pas wanneer je aanvraag definitief goedgekeurd is, krijg je je polis toegestuurd en ben je verzekerd.

Je verleden telt mee

Een verzekeraar wil altijd de risico’s in kunnen schatten en zal dan ook meer willen weten over je verleden. Aan de hand van die gegevens bepaalt een verzekeraar of je wel of geen voorlopige dekking krijgt. Je krijgt zeker geen voorlopige dekking wanneer je een negatief aantal schadevrije jaren hebt, een rijontzegging hebt gehad, een strafrechtelijk verleden hebt of bekend staat als wanbetaler. Al deze situaties worden door autoverzekeraars als verhoogd risico op toekomstige problemen gezien.

Kenmerken van je auto wegen ook mee

Behalve naar je verleden zal een verzekeraar ook altijd naar je auto kijken. Er zijn bepaalde kenmerken die ook een verhoogd risico op schade met zich mee brengen. Hierbij moet je denken aan dingen als een hele snelle auto of een te zware auto. In beide gevallen is er een verhoogd risico op ongelukken en grote schade bij een ongeluk. Maar ook een slechte beveiliging en de aanwezigheid van veel accessoires zijn een verhoogd risico, namelijk op inbraak. En uiteraard is het risico op diefstal hoger, naarmate je auto duurder is.

Verstrek alle gevraagde informatie

Het is uiteindelijk de verzekeraar die bepaalt of je voorlopige dekking wordt omgezet in een definitieve verzekering. Maar als je van een tussenpersoon een voorlopige dekking hebt gekregen en je hebt alle gevraagde informatie correct verstrekt, dan zal je aanvraag vrijwel altijd goedgekeurd worden. Wordt je toch afgewezen, hoewel je wel een voorlopige dekking kreeg? Dan is de kans groot dat je informatie vergeten bent te vermelden. Misschien heb je een ongeluk of een schadegeval van een paar jaar geleden niet gemeld. Het is dus erg belangrijk om alle gevraagde informatie eerlijk en volledig in te vullen. Doe je dat niet en wordt je aanvraag uiteindelijk afgewezen, dan kan eventuele schade die je ondertussen hebt, op jou worden verhaald.