Is een tandartsverzekering eigenlijk noodzakelijk of niet?

boiler
Wat zijn de grootste stroomvreters in je huis?
30 april 2017
mobiel internet iphone 6 5g
Vodafone Thuis wordt T-Mobile Thuis
10 mei 2017
boiler
Wat zijn de grootste stroomvreters in je huis?
30 april 2017
mobiel internet iphone 6 5g
Vodafone Thuis wordt T-Mobile Thuis
10 mei 2017
Toon alles

Is een tandartsverzekering eigenlijk noodzakelijk of niet?

tandarts

De meest gekozen aanvullende verzekering bij je zorgverzekering is die voor de tandarts. Maar veel mensen hebben die eigenlijk helemaal niet nodig. Als je een gezond gebit hebt, regelmatig voor controle naar de tandarts gaat en eigenlijk nooit een behandeling nodig hebt, betaal je in principe gewoon onnodig premie. Bovendien wordt een aantal zaken ook gewoon vanuit de basisverzekering vergoed.

Tandartskosten in basispakket

Je kinderen onder de 18 jaar zijn sowieso verzekerd voor de standaard tandartskosten, vanuit de basisverzekering. Denk daarbij aan zaken als de jaarlijkse controle, het verwijderen van tandsteen, röntgenfoto’s, vullingen, fluoridebehandelingen en wortelbehandelingen. Alleen orthodontie wordt niet door de basisverzekering gedekt. Ook voor volwassenen vallen een paar dingen wel onder de basisdekking. Dat zijn bijzondere tandheelkundige zorg bij zeer ernstige aandoeningen aan je tand-kaak-mondstelsel of om ervoor te zorgen dat je gebit niet verder achteruitgaat.

Kunstgebit en kaakchirurg

Ook bij een ernstige groei- of ontwikkelingsstoornis of een aangeboren afwijking aan je mond of gebit worden alle tandartskosten gedekt door het basispakket. En tot slot vallen ook kunstgebitten (weliswaar met een eigen bijdrage van 25 procent) en de kaakchirurg onder de basisverzekering. Voor al deze zaken geldt wel je eigen risico. Voor alle andere tandartskosten zal je een aanvullende verzekering moeten afsluiten of de rekening zelf moeten betalen.

Optelsom

Het kan geen kwaad om eens aan je tandarts te vragen wat je de komende jaren aan behandelingen kunt verwachten. Maak vervolgens een optelsom wat je dat maximaal zal gaan kosten. Er gelden namelijk maximale tarieven voor alle tandartsbehandelingen. Is de som van de kosten lager dan de totale premie die je naar verwachting kwijt zal zijn? Dan loont het voor jou dus niet om een aanvullende tandartsverzekering te hebben.

Wees scherp op voorwaarden en vergoedingen

Verwacht je tandarts dat je de komende één of twee jaar wel een aantal (dure) behandelingen nodig zal hebben? Dan is het nog steeds maar de vraag of je de premie van een tandartsverzekering terug zal verdienen. Dat hangt er namelijk helemaal vanaf hoeveel jouw verzekering vergoedt. Vergelijk dus altijd meerdere verzekeringen met elkaar en let daarbij niet alleen op de hoogte van de premie, maar met name op de voorwaarden en vergoedingen. Het komt namelijk vaak voor dat je voor bepaalde behandelingen slechts een percentage of een maximaal bedrag vergoed krijgt. En die percentages en bedragen kunnen per verzekeraar weer sterk verschillen. Dus goed vergelijken kan je geld opleveren.