Consumenten zoeken in Nederland jaarlijks miljoenen keren op een vergelijkingssite naar informatie over zorgverzekeringen. Vaak kun je na het vergelijken van een aantal verzekeringen er ook direct één afsluiten. Het voordeel van zo’n vergelijkingssite is natuurlijk duidelijk: je hebt alle informatie duidelijk en overzichtelijk bij elkaar en hoeft zelf niet alle verzekeraars af te struinen. Bovendien vergroten dergelijke sites de concurrentie tussen verzekeraars. En jij als consument kunt zo snel en eenvoudig geld besparen.
Maar de laatste jaren is het aantal vergelijkingssites voor zorgverzekeringen als paddenstoelen uit de grond geschoten. En niet alle sites zijn even betrouwbaar. Het is voor consumenten erg lastig om vast te stellen of een site objectief, volledig en transparant is. En daardoor weet je dus ook niet wat een advies nu echt waard is. Daarom heeft een viertal vergelijkingssites in 2015 gezamenlijk het Keurmerk Objectief Vergelijken opgericht. Wanneer je op een site dit keurmerk ziet, weet je dat je betrouwbaar en objectief advies zal krijgen.
Om het keurmerk te mogen dragen, dient een vergelijkingssite zich te houden aan een gedragscode. Hierin zijn regels vastgelegd die een klantgerichte advisering, transparante dienstverlening en uiteraard betrouwbare vergelijkingsresultaten moeten garanderen. De regels zijn opgesteld op basis van aanbevelingen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De vier vergelijkingssites die het keurmerk hebben opgericht zijn Independer.nl, Pricewise.nl, Zorgkiezer.nl en Hoyhoy.nl. Inmiddels heeft ook Geld.nl zich bij het keurmerk aangesloten.
De gedragscode waar de genoemde websites zich aan dienen te houden bevat 10 punten over objectiviteit en transparantie. Eén van de regels is bijvoorbeeld dat in elke vergelijking het product dat het beste bij jouw wensen past ook altijd als eerste moet worden getoond, ook wanneer dit een verzekeraar betreft waarvan de site geen vergoeding krijgt. Andere punten zijn bijvoorbeeld dat de vergelijkingssite een zo volledig mogelijk overzicht moet geven van alle aanbieders en dat de premies altijd overeen moeten komen met het bedrag dat je echt maandelijks moet betalen.
Verder moeten de vergelijkers volkomen transparant zijn over hun verdienmodel, de manier van vergelijken en de manier van rangschikken. Alleen dan kunnen consumenten volledig vertrouwen op de kwaliteit van de gekregen adviezen en vooral ook op de onafhankelijkheid ervan. Om het keurmerk te mogen voeren worden vergelijkers dan ook aan een strenge toelatingsprocedure onderworpen. Hiervoor is de Stichting Keurmerk Objectief Vergelijken in het leven geroepen. Deze stichting certificeert de sites en voert ieder jaar hertoetsingen uit.