Wat is WiFi eigenlijk?

Misschien weet je wel zo ongeveer wat de term inhoudt maar ben je benieuwd hoe WiFi precies werkt en waarvoor het zoal gebruikt kan worden. Wifi is een bepaalde technologie waarmee men op een korte afstand gegevens geheel draadloos kan ontvangen en versturen. Doordat de afstand cruciaal is voor een goede werking, gebruikt men WiFi veelal thuis of op het werk. Met deze techniek zijn kabels overbodig. Overbodig in elk geval tussen je computer of andere apparaten en de router in de meterkast. Wist je dat WiFi, naast kabelverbindingen en ADSL, het meest wordt gebruikt? Naast gebruik thuis of op het kantoor zijn er tegenwoordig veel plekken waar je gebruik kan maken van WiFi-verbindingen. De meeste grotere horecagelegenheden bieden mensen een gratis WiFi-verbinding aan. Wireless-Local Area Network is de commerciële naam van WiFi. De echte benaming is echter IEEE 802.11b Direct Sequence. Aangezien men deze benaming niet onthoudt, is in het jaar 1999 daarvoor in de plaats gekomen de merknaam ‘WiFi’.

 

Data wordt verzonden op een WIFI 2.4 GHz-frequentie

Met deze techniek wordt de data op de 2.4 GHz-frequentie draadloos verzonden. Omdat het WiFi signaal in eerste instantie een digitaal signaal is, moet deze eerst worden gecodeerd. Het wordt dan ook gecodeerd met behulp van een IEEE 802.11 protocol. Dit is een norm voor het versturen van data door de lucht. Er zijn verschillende soorten WiFi. Eigenlijk moeten we WiFi varianten zeggen. Al deze varianten bestaan uit diverse snelheden.

 

Waarvoor wordt WiFi gebruikt?

WiFi wordt voornamelijk gebruikt om computers, laptops, smartphones en tablets draadloos aan te sluiten op het internet.