We hebben In Nederland slechts 2 grote kabelaanbieders. Dit zijn namelijk Ziggo en ook UPC. Daarnaast zijn er een paar kleine kabelproviders. Dit zijn Caiway en tenslotte de aanbieder Zeelandnetnl. Deze kabelaanbieders waren voorheen z.g. analoge tv-aanbieders. Nu is het dan ook zo dat je als consument bij deze aanbieders verplicht bent om digitale kabeltelevisie als basisdienst af te nemen. Wat is de kwaliteit van kabelinternet en digitale kabeltelevisie?

 

Kwaliteit tv, internet en telefonie via de kabel

Over het algemeen is de kwaliteit van zowel digitale kabeltelevisie als internet en telefonie via de kabel helemaal in orde. De 2 grote kabelaars Ziggo en UPC bieden daarbij ook nog eens extra diensten aan. Klanten kunnen bijvoorbeeld uitzendingen terugbekijken via  Uitzendinggemist en hebben zelfs de mogelijkheid om films te huren. Opvallend is het ook dat het wisselen tussen tv-kanalen veel sneller gaat bij digitale televisie die bekeken wordt via de kabel dan bij digitale televisie via ADSL. De kwaliteit van telefonie via de kabel is prima.
Hoe zit het met de snelheid van kabelinternet?

Hoewel kabelinternet misschien een ouderwetse manier is om internet in huis te krijgen (wel goedkoper dan bijvoorbeeld ADSL), mogen klanten verwachten dat de internetsnelheid bij de kabelaanbieders vele malen dichter in de buurt komt van de geadverteerde snelheid. Dit is de internetsnelheid die de provider de klant beloofd te leveren. Daarnaast kan je als klant een internetabonnement afsluiten met veel hogere snelheden. Je kan abonnementen afsluiten met internet tot meer dan 100 Mbps. Ben je niet tevreden met je huidige provider? Internet vergelijken is dan een goede optie.