Er zijn meerdere manieren hoe consumenten in Nederland internet, telefonie of digitale TV kunnen ontvangen. We kunnen zodoende ADSL en VDSL internet onderscheiden maar er zijn ook nog steeds 2 grote kabelaars die hun diensten aanbieden. Overigens is VDSL een opvolger van ADSL internet. De kabelaars die meerdere diensten via een kabel aanbieden zijn UPC en Ziggo. Je bent als klant verplicht om tenminste televisie af te nemen bij de kabelaars.

 

Welke ADSL- en VDSL aanbieders zijn er in Nederland?

Op het gebied van ADSL en VDSL internet, televisie en telefonie hebben we de volgende grotere aanbieders in Nederland: KPN, Telfort, Vodafone, XS4ALL, Online.nl, Tele2 en tenslotte de iets kleinere aanbieder Scarlet. Daarnaast zijn er nog enkele kleine, regionale spelers op de markt.  Al deze aanbieders bieden de consument overigens de keuze om te kiezen tussen ADSL of VDSL. ADSL internet is overigens de voorloper van een verbinding via VDSL. VDSL is dan ook stabieler én sneller waar ADSL tot maximaal 8 Mbps kan halen aan download.

 

Glasvezel is de opvolger van VDSL

VDSL internet is al een hele vooruitgang op ADSL internet. Op dit moment wordt er in Nederland echter op grote schaal een glasvezelnetwerk aangelegd. Met internet via glasvezel kunnen Nederlanders nog sneller internetten en het grootste voordeel van glasvezel internet is dat het stabiel is en dat de snelheden voor uploaden en downloaden gelijk zijn. Nog lang niet alle regio’s in Nederland zijn voorzien van een glasvezelnetwerk. Rond 2020 moeten alle huishoudens echter over een dergelijke aansluiting beschikken. Fiber, KPN, Tele2, Telfort en Scarlet zijn op dit moment de grotere aanbieders van glasvezel internet.