De vraag wat is VDSL proberen we zo duidelijk mogelijk op deze pagina voor jou te beantwoorden. De afkorting VDSL staat voor Very High Bitrate Digital Subscriber Line. Omdat dit je waarschijnlijk nog niet veel zegt, proberen we het nader uit te leggen.

 

In principe is VDSL de opvolger van ADSL. VDSL biedt veel meer snelheid dan ADSL. Het verschil zit hem voornamelijk in het downloaden en uploaden, want dit gaat sneller met VDSL internet. Zo wordt informatie sneller verstuurd en worden gegevens sneller ontvangen. Daarnaast is het ontvangst van digitale televisie via VDSL vele malen beter. Hoe snel je verbinding is hangt af van een aantal zaken waaronder de lengte van de koperdraadverbinding. Aangezien dit type internetverbinding via een telefoonlijn tot stand komt, is het belangrijk dat de koperlijn niet te lang is. Des te korter de lijn des te sneller je internetverbinding. Het enige nadeel van internet via VDSL ten opzichte van ADSL internet is het kostenplaatje.

 

Wat kost internetten met VDSL?

Wat kost VDSL internet gemiddeld? Allereerst moeten we direct vermelden dat VDSL wel wat duurder is dan ADSL internet maar stukken goedkoper dan bijvoorbeeld glasvezelinternet. De koperlijn tussen de wijkkast en de telefooncentrale wordt als enige vervangen waar met glasvezelinternet er meerdere verbindingen vervangen moeten worden. Uiteraard is glasvezelinternet sneller dan internet met VDSL maar het ontloopt elkaar niet veel. Dit is dan ook voor veel mensen nog steeds een reden om voor goedkopere VDSL internet te gaan.  Zoals we al schreven hangt de daadwerkelijke snelheid met VDSL internet voornamelijk af van de lengte van de koperlijn. Met een korte koperlijn van ongeveer 300 meter behaal je internetsnelheden van omstreeks 50 Mbps. Bij een lange koperlijn van ongeveer 1500 meter wordt het internet al stukken trager, namelijk zo’n 15 Mbps.