Lokale televisie, wat is dat? Er is een verschil tussen landelijke televisie, regionale en lokale televisie. Zo verzorgen de lokale omroepen de televisie-uitzendingen voor de bewoners van gemeentes. Vrijwel iedere gemeente in Nederland heeft zowel een radiostation als een eigen televisiezender. Hoeveel zendtijd zij hebben hangt mede af van de financiële mogelijkheden en/of gemeentelijke steun. In totaal heeft Nederland zo’n 300 lokale televisieomroepen. Deze omroepen worden in het OLON verenigd. Het OLON staat voor Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland.

 

Wat zijn de verschillen tussen glasvezel en kabel?

Tegenwoordig zijn veel huishoudens al aangesloten op het glasvezel netwerk. Maar wat is nou het verschil tussen glasvezel- en kabelinternet? Het allergrootste verschil is eigenlijk dat de kabelaanbieders de internetdiensten aanbieden maar tegelijk ook het gehele netwerk beheren. Per regio is er op de aanbieder ook maar 1 aanbieder aanwezig. Glasvezelinternet wordt echter aangeboden in een zogenoemd open glasvezelnetwerk. Dankzij dat gegeven kan ook elke aanbieder van glasvezelinternet de diensten aanbieden. Het voordeel voor jou als consument is dan ook dat je veel meer keuze hebt uit aanbieders en zodoende ook kan overstappen naar een andere glasvezelaanbieder indien je ontevreden bent over je huidige glasvezelprovider.

 

Snelheid

Een belangrijk verschil tussen glasvezel en kabel is daarnaast de snelheid. Glasvezelinternet kan veel hogere snelheden behalen aangezien data bijna met de snelheid van het licht wordt getransporteerd. Toch hoeft snelheid niet altijd een verschil te betekenen. Waarom niet? Kabelinternet kan ook worden aangeboden met snelheden tot 50 Mbps. Deze snelheid is ruimschoots voldoende voor consumenten. Glasvezelinternet wordt ook aangeboden vanaf deze minimum snelheid. Maar de upload snelheid bij glasvezel is dezelfde snelheid als waarmee gedownload kan worden. Dat kan een voordeel zijn voor mensen die  glasvezelinternet verkiezen boven kabelinternet.

 

Veiligheid

Onderzoeken tonen aan dat internetten via glasvezel veiliger is dan internetten via de kabel. Data via de kabel kan makkelijk worden afgetapt maar glasvezelkabels laten dit niet toe.

 

Prijs

Over het algemeen genomen is glasvezelinternet veel duurder dan internet via de kabel. Toch zijn de kosten voor de alles-in-1 pakketten voor zowel kabel als glasvezel nagenoeg gelijk. Dan hebben we het uiteraard wel over de minst uitgebreide pakketten met dezelfde internetsnelheden.