Wat het verschil is tussen kilobits en kilobytes proberen we je op deze pagina aan de hand van enkele voorbeelden uit te leggen.

Want internetaanbieders moeten de internetsnelheden van abonnementen altijd weergeven/verduidelijken in megabits per seconde (dit wordt afgekort als Mb/s). Voor de duidelijkheid: 1 megabit staat voor 1000 kilobits. Maar wat zijn kilobytes dan?

 

Kilobytes
Indien je iets van het internet haalt dan wordt dit in de meeste gevallen in kilobytes per seconde weergegeven. De afkorting daarvan is kByte/s. Een kilobyte staat voor 8 kilobit. Het wordt een iets technischer verhaal als je wilt achterhalen hoeveel kByte/s je mag verwachten indien je een internetabonnement afsluit met een specifieke snelheid. Je moet dan de downloadsnelheid die wordt aangeven in kilobits delen door 8.

 

Rekensom:

Neem als voorbeeld eens 40.000 kbits/s. Dit staat voor 40 Mb/s. Deel je die 40.000 kbits/s door 8, dan kom je uit op 5000 kByte/s. Sluit je een abonnement af met een snelheid van 40 Mb/s, dan is de daadwerkelijke snelheid waarmee je downloadt 5000 kByte/s.