De laatste tijd willen Nederlandse consumenten snel internet. Aan die behoefte kunnen tegenwoordig de meeste internetproviders voldoen. Snel internetten met bijvoorbeeld ADSL, VDSL, Kabel en Glasvezel is in de laatste jaren enorm toegenomen. Wat is het voordeel van snel internet voor jou? En wat is het verschil tussen kabel, ADSL en glasvezel internet nu eigenlijk? Laten we beginnen met de voordelen van snel internet. Want met een breedbandaansluiting ben je voor een vaste prijs altijd online.  De snelheid brengt meerdere mogelijkheden en voordelen met zich mee. Zo kan je met snel internet online gamen, films downloaden en uploaden, snel internetten, videochatten en ga zo maar door. Tegenwoordig bieden steeds vaker providers ook glasvezelinternet aan.

 

Glasvezelinternet

Glasvezelinternet heeft als eigenschap dat de snelheid eigenlijk ongelimiteerd is. Zowel downloaden als uploaden van bestanden gaat even snel. Daarnaast is het signaal dat binnenkomt vrijwel zonder ruis. Het dataverkeer via glasvezelkabels wordt veel minder gehinderd door afstanden en ook de kwaliteit van deze kabels is veel beter. Daarnaast heeft ook elektromagnetische straling nooit enige invloed op glasvezellijnen. Op dit moment wordt glasvezel in Nederland op grote schaal aangelegd. Niet in alle regio’s van het land kan men daarom nog gebruik maken van glasvezelinternet. Internet via glasvezel heeft als voordeel dat de snelheid altijd constant blijft, ook als  je meerdere apparaten op hetzelfde moment gebruikt. Uploaden en downloaden kan met dezelfde snelheid. Qua veiligheid biedt glasvezel ook voordelen. Zo is het bijna onmogelijk om data af te tappen van glasvezellijnen. Kabels die bestaan uit glasvezel kunnen ook geen stroom geleiden. Internet via glasvezel is daarom veilig voor gebruik in fabrieken of op plaatsen waar de lucht vervuild is met explosieve dampen.

 

Kabelinternet

Kabelinternet is een soort internetverbinding die altijd via dezelfde kabel verloopt waarop tevens de tv is aangesloten. ’t Dataverkeer die via een dergelijke verbinding loopt ondervind weinig beperkingen door het kabelnetwerk. In de prakrijk is dit wel het geval voor verbindingen die verlopen via een vaste telefoonlijn, zoals ADSL- en ook VDSL-verbindingen. ADSL- internet kan in bepaalde gevallen beperkingen ondervinden doordat afstand een rol speelt maar de kwaliteit is ook afhankelijk van de kwaliteit van de koperbedrading.

 

ADSL

ADSL maar ook internet via VDSL verlopen beiden via een vaste telefonielijn. Het signaal voor spraak en ook het digitale internetsignaal komen via 1 kabel binnen. Vandaar is er dan ook een splitter nodig die deze signalen van elkaar scheidt. In tegenstelling tot glasvezel internet speelt met ADSL de afstand tussen gebruikers en de centrale wel degelijk een grote rol. Met ADSL gaat de kwaliteit van het digitale signaal achteruit indien de afstand tussen de gebruiker en de centrale groter is dan 2 kilometer. Voor VDSL geldt zelfs dat, indien de verbinding tot stand komt via een telefoonkabel, een afstand van minder dan 2 kilometer de prestaties al negatief beïnvloedt. De verwachting is dat ADSL en kabelinternet op termijn in Nederland verdwijnt en glasvezelinternet deze plaats inneemt.