Het verschil tussen downstream en upstream proberen we je op deze pagina goed uit te leggen. Downstream is in werkelijkheid de snelheid waarmee je bestanden en/of gegevens van het internet kan afhalen. Upstream is het tegenovergestelde: Dit is de snelheid waarmee je gegevens verstuurt.

 

Wat is downstream?

De downstream snelheid geeft aan wat de daadwerkelijke snelheid is waarmee gegevens van het internet worden gehaald. Bezoek je bijvoorbeeld een website, dan is het afhankelijk hoe snel de webpagina laadt van je downstream. Een internet verbinding met een hoge downstream heeft het voordeel dat je sneller surft op het internet en grote bestanden sneller kunt binnenhalen.

 

Wat is upstream?

De upstream snelheid geeft aan met welke snelheid je bepaalde gegevens kunt verzenden over het internet. De upstream is belangrijk voor mensen die vaak en veel bestanden versturen over het internet, bijvoorbeeld bij het versturen van e-mails of bij het uploaden van foto’s of video’s naar een bepaalde website. Bij de meeste internetabonnementen geldt dat de downstream snelheid veel hoger is dan de upstream snelheid. Alleen bij glasvezel internet zijn beide snelheden gelijk aan elkaar!