Wat is glasvezel eigenlijk? Je hoort er de laatste tijd vaak over. Glasvezel is in feite een zeer dunne maar sterk stuk draad en deze is opgebouwd uit glas. Glas heeft als eigenschap dat het signalen snel over enorm grote afstanden kan transporteren, zonder dat de kwaliteit van het signaal verloren gaat. Langzaam aan wordt in Nederland glasvezel aangelegd. Nog lang niet alle Nederlandse huishoudens kunnen over glasvezelinternet beschikken. Naar schatting zijn op dit moment ongeveer 2 miljoen huishoudens op het glasvezelnetwerk aangesloten. Glasvezel heeft enorm veel voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld internet via ADSL.

 

Voordelen van glasvezel

De voordelen van glasvezel zijn gemakkelijk uit te leggen. Wil je supersnel en betrouwbaar internet, met behoud van kwaliteit? Dan kies je voor glasvezel. Internet is altijd stabiel en je download en upload in dezelfde snelheden. Dit noemen we ook wel een symmetrische verbinding. Dit betekent concreet dat je grote bestanden even snel binnenhaalt als opload.

 

Waar ligt glasvezel? 

Ben je benieuwd of glasvezel in jouw buurt is aangelegd? Alle glasvezelplaatsen.  In 2014 waren er zo’n 2 miljoen Nederlandse huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. Ongeveer 30% daarvan heeft een glasvezel abonnement afgesloten. Je kunt op de websites van providers controleren of glasvezel in jouw buurt is aangelegd en of je dus een abonnement bij een glasvezelaanbieder kunt afsluiten. Wist je dat er al zo’n 25 aanbieders zijn van glasvezelinternet? Daarvan is de KPN de grootste aanbieder.

 

Telecombedrijf KPN is op dit moment nog steeds de grootste aanbieder van abonnementen via glasvezel. Maar er zijn meer grote aanbieders.  Zo kan je een abonnement voor glasvezel afsluiten bij XS4ALL maar tegenwoordig ook via Telfort. Kleinere aanbieders van glasvezelinternet die zich specifiek daarop richten zijn o.a. Fiber, Concepts en OnsBrabantNet. Maar tegenwoordig bieden bijna alle Nederlandse telecomaanbieders glasvezelinternet aan. Als enige hebben Ziggo en UPC vooralsnog geen plannen om internet via glasvezel aan te bieden. Bekijk hier informatie over glasvezel vergelijken.