Digital Video Broadcasting wordt ook wel gewoonweg afgekort met ‘DVB’ en dit is een open standaard voor, je raad het al, digitale televisie. Wil je digitale televisie ontvangen? Dan heb je in elk geval een decoder nodig. Deze decoder zet het signaal om naar een televisiesignaal. Men noemt een decoder soms ook wel een settopbox. Let op: Deze settopbox wordt altijd geïnstalleerd tussen de tv en de aansluiting. Soms wordt deze standaard in televisies ingebouwd, vooral nieuwe tv’s beschikken standaard over een DVB-T ontvanger. Deze beschikken ook over een CI_ interface. Het wordt een technisch verhaal maar een dergelijke interface zorgt weer voor de decryptie. Duurdere televisies beschikken niet over een DVB-T ontvanger maar over een DVB-S of een DVB-C ontvanger. We leggen hieronder uit wat de verschillen zijn tussen beide soorten ontvangers.

Wat is DVB-C?

DVB-C is digitale televisie die via de televisiekabel loopt. Belangrijk om te weten is dat DVB-C gewoon gebruik maakt van dezelfde tv-kanalen op de kabel als de analoge TV. Via dit kanaal wordt een digitaal signaal verzonden. Het signaal op zijn beurt kan weer worden gebruikt voor extra TV-kanalen of andere datadiensten (digitaal). Deze digitale tv-kanalen worden gecomprimeerd. Daardoor neemt het veel minder ruimte in beslag.

Wat is DVB-T?

Bij DVB-T is het zo dat deze draadloos ontvangen wordt. Het signaal wordt door zendmasten verzonden. Wat je daarvoor als gebruiker nodig hebt is een binnenantenne. Het is aan te raden om een krachtige binnenantenne te gebruiken. Zo niet, dan kan het signaal zo nu en dan ze zwak zijn. Men gebruikt een digitale techniek om data te comprimeren. Het nadeel daarvan is dat de beeldkwaliteit lager kan zijn.

Wat is DVB-S?

DVB-S is digitale tv maar dan via de satelliet. Men heeft daarvoor een schotelantenne nodig om de beelden te ontvangen. Het grote voordeel van digitale televisie via DVB-S is dat zowel de kwaliteit van het geluid als dat van het beeld zeer goed is. Nadeel is dan weer dat er geen obstakels tussen de satelliet en de schotelantenne mag staan. Anders gaat de kwaliteit verloren of is er zelfs geen ontvangst.