Over de Fair Use Policy worden nogal veel vragen gesteld door gebruikers van internet. Op deze pagina leggen we je uit wat de Fair Use Policy is en wat de gevolgen zijn indien je deze overschrijdt. De afkorting van deze policy is FUP. De Fair Use Policy staat in feite voor de voorwaarden voor redelijk gebruik van internet. Deze voorwaarden maken altijd bij iedere provider deel uit van de gehele dienstvoorwaarden. Concreet betekent dit dat je verbruik/gebruik van data niet hoger mag zijn dan tot tien maal het gemiddelde gebruik van andere internetgebruikers. De FUP is in het leven geroepen om te garanderen dat alle gebruikers van hun mobiele internet onbekommerd gebruik kunnen maken.

 

Wees je bewust van een eerlijk verbruik

Fair Use Policy en onbeperkt datagebruik zijn verschillende diensten. De meeste providers bieden wel bundels aan waarmee je in feite onbeperkt kan internetten maar dan wel in combinatie met een Fair Use Policy. Heb je mobiel internet en heb jij je te houden aan de Fair Use Policy, dan betekent dit dus dat je op een bewuste manier met je verbruik moet omgaan. Zo ontstaat er een eerlijke verdeling van het dataverbruik en kan iedereen gebruik blijven maken van deze dienst. Het is dus niet de bedoeling dat je een telefoon met internet als router gaat gebruiken voor je vaste computer en continu zware bestanden gaat downloaden en/of uploaden. Daar is mobiel internet niet voor bedoeld. Verbruik je meer dan 10 maal zoveel dan de gemiddelde gebruiker, dan wordt je internetsnelheid op den duur automatisch teruggeschroefd naar een lagere snelheid. Dit om te voorkomen dat je het netwerk overbelast.

 

Meten is weten

Met smartphones is het tegenwoordig gemakkelijk om te achterhalen hoeveel data je daadwerkelijk verbruikt. Download daarvoor een speciale app. Deze apps geven redelijk nauwkeurig aan wat je verbruik is. Let op: Dit is meestal wel een indicatie. Voor een precieze berekening kan je het beste bij je provider zelf een specificatie inzien door op je persoonlijke account in te loggen. Je kunt je verbruik verminderen door te stoppen met video’s te streamen, langdurig online radio te luisteren of door je telefoon als modem te gebruiken voor je laptop of vaste computer.