Op dit moment ligt nog lang niet overal glasvezel in Nederland. Waar ligt in Nederland wel glasvezel? Dat gaan we je op deze pagina vertellen.
Glasvezel aanleggen is lastig en neemt tijd in beslag
De titel zegt het al: Glasvezel aanleggen is lastig en neemt tijd in beslag. Het is daarom ook zo dat in veel gemeenten nog steeds geen glasvezel is aangelegd, of alleen maar in bepaalde wijken. Zo is het in de Randstad nog erg lastig om wijken te vinden waar glasvezel aansluitingen zijn aangelegd. Aangezien voor de aanleg meestal complete infrastructuren open moeten worden gelegd of infrastructuren onderbroken moeten worden, kan de aanleg alleen in kleine fases geschieden.
Welke regio’s zijn al voorzien?
Het blijkt dat met name in midden en Oost-Nederland het netwerk van glasvezel al grotendeels is aangelegd. Ook in Brabant en Limburg gaat het de goede kant op. Ben je woonachtig in Zeeland, Noord Holland of het noorden van Nederland? Dan zal je mogelijk nog even moeten wachten totdat je gebruik kan maken van supersnel internet via glasvezel.
2020 heel Nederland glasvezel
In 2020 moet in heel Nederland het glasvezelnetwerk zijn aangelegd. Dat betekent dat tegen die tijd iedereen de beschikking moet kunnen krijgen over internet via glasvezel.
Glasvezel checken
Je kan via internet providers of onze vergelijker controleren of zij glasvezelinternet in jouw wijk of straat kunnen leveren, dus op jouw adres.
Welke glasvezel providers zijn er?
Er zijn nogal veel internet providers maar welke providers leveren er op dit moment internet via glasvezel? Dat gaan we je op deze pagina vertellen. Veel consumenten zijn er niet van op de hoogte dat er op dit moment al best veel verschillende glasvezelaanbieders zijn. Neem bijvoorbeeld KPN, Xs4all, Vodafone en ook Telfort. Dit zijn de bekendere en grotere aanbieders van glasvezelinternet. Steeds vaker proberen ook kleinere aanbieders een marktaandeel te verwerven. Glasvezelaanbieders die inspringen op de vraag naar snel internet via glasvezel zijn bijvoorbeeld Stipte, Online en Fiber.
Soorten pakketten
Consumenten kunnen kiezen uit tal van glasvezeldiensten en pakketten. Het ene pakket biedt internet tot bijvoorbeeld 50 Mbps terwijl duurdere internetpakketten tot wel 1 Gbps leveren. Uiteraard betaal je voor dat laatste echt de hoofdprijs. Over het algemeen voldoet een pakket met een internetsnelheid tot maximaal 50 Mbps ruimschoots.
Doe de postcode check
Let op: Op dit moment is nog lang niet in iedere regio een glasvezelnetwerk aangelegd. Je kan online (via je provider) nagaan of glasvezel bij jou leverbaar is door je postcode in te voeren.