Er zijn veel verschillende soorten telefoon abonnementen. Je kan kiezen voor losse abonnementen (dit noemen we ook wel sim only abonnementen) of abonnementen die gekoppeld zijn aan een GSM.

 

Sim only

Een Sim only abonnement is een telefoon abonnement die je afsluit zonder dat je daar een gratis telefoon bij krijgt. Je betaalt dus alleen voor het abonnement. Dit zijn de meest goedkope abonnementen. Heb je dus al een goede telefoon? Dan is het zonde om een abonnement met telefoon af te sluiten, aangezien je dan ook betaalt voor de telefoon die je erbij krijgt.

 

Goedkoop abonnement afsluiten

Zoals we al schreven hierboven zijn sim only abonnementen verreweg de goedkoopste abonnementen die er zijn. Deze diensten worden door consumenten afgesloten die al de beschikking hebben over een telefoon. Het goedkoopste abonnement sluit je al af vanaf €2.50 tot €3 per maand. Je ontvangt voor dat bedrag ongeveer 100 belminuten en/of sms’jes. Je kan zelf je belbundel bepalen en eventueel kiezen voor mobiel internet als extra mogelijkheid.

 

Abonnementen vergelijken

Consumenten hebben vandaag de dag uitstekend de mogelijkheid om alle telefoon abonnementen met elkaar te vergelijken. Dit kan je doen via een online en onafhankelijke telecomvergelijker. Je kunt in een vergelijker aangeven wat je voorkeuren zijn. Welke providers hebben je voorkeur? Hoeveel belminuten wil je maandelijks ontvangen en wat wil je hier maximaal voor betalen? Wil je overstappen naar een nieuwe aanbieder en je huidige nummer behouden? Wil je extra diensten afnemen, zoals mobiel internet? Let ook speciaal op de contractduur. Over het algemeen genomen zijn 1-jarige contracten iets duurder dan 2-jarige contracten maar je hebt wel het voordeel dat je jaarlijks kan overstappen naar een nieuwe aanbieder. Je zit niet in je abonnement vast. Daarnaast is het ook zo dat een 2-jarig abonnement gedurende het eerste jaar nog wel goedkoper is maar in het tweede jaar betaal je meestal gewoon de volle pond.

 

Het beste telefoon abonnement bestaat niet

Regelmatig wordt de vraag gesteld wat nou het beste telefoon abonnement is maar die bestaat niet. Gewoonweg omdat iedereen weer zijn eigen voorkeuren heeft en zo zijn eisen heeft. Iemand die veel telefoneert zal automatisch uitkomen bij een duur abonnement maar is in verhouding minder duur uit. Andersom kan het ook zo zijn dat je weinig telefoneert maar daarentegen veel gebruik maakt van mobiel internet. Je zult in dat geval het beste tot je recht komen bij een provider die goedkoop mobiel internet aanbiedt.

 

Gebruik maken van een virtueel netwerk

Providers die zelf geen netwerk hebben, maken gebruik van het netwerk van grotere telefoonaanbieders zoals KPN. Dit noemen we ook wel virtuele telefoonproviders. Het voordeel voor klanten van dergelijke maatschappijen is dat ze minder betalen voor hun abonnement maar toch gebruik maken van een goed en betrouwbaar netwerk. Simyo is bijvoorbeeld een bekende, virtuele aanbieder van telefonie. Je zou voor hetzelfde abonnement bij de KPN veel meer betalen dan wanneer je bij Simyo een abonnement afsluit.