Hoe snel is glasvezelinternet nou echt? Want we horen er veel positieve geluiden over, met name van de kant van de aanbieders van glasvezelinternet. Je moet weten dat de snelheid van glasvezel per provider en ook per abonnement verschilt. Dat je echter een snelle en vooral erg stabiele verbinding ontvangt, dat is een ding die zeker is. Glasvezelinternet is in die zin ook heel bijzonder aangezien de snelheid voor uploaden en downloaden even snel is.
Beschikbaarheid in Nederland
Op dit moment is glasvezel nog lang niet overal beschikbaar. Maar in steeds meer wijken wordt het netwerk aangelegd. Naar schatting zijn er zo’n 2 miljoen huishoudens op glasvezel aangesloten en een derde daarvan maakt ook daadwerkelijk gebruik van glasvezelinternet. Je kunt online checken of ook op jouw adres glasvezel beschikbaar is.
Hoe komt het dat glasvezelinternet zo snel is?
Dan moet je de techniek van glasvezel kennen. Een glasvezel is een zeer dunne maar sterke draad en deze is gemaakt van glas. De signalen kunnen zeer snel over grote afstanden verstuurd worden. Vraag je glasvezelinternet aan, dan krijg je internet tot aan de deur. Dit betekent dat je de verbinding niet hoeft te delen met anderen. Dit soort internet noemt men ook wel FTTH, dat staat voor Fiber to the Home.
Hoe snel is glasvezelinternet in de werkelijkheid?
Eigenschappen die een glasvezelverbinding kenmerken zijn o.a. de bandbreedte maar ook de enorm grote afstand waarover internetsnelheid gerealiseerd wordt. Glasvezelinternet heeft daarnaast als belangrijk kenmerk dat bestanden uploaden even snel gaat als bestanden downloaden. Je hoeft daarom nooit lang meer te wachten. Op dit moment zijn de internetsnelheden die door glasvezelaanbieders worden aangeboden aan consumenten 50, 100 of 500 Mbps. Sommige glasvezelaanbieders bieden echter internetpakketten die een internetsnelheid halen van 30 Mbps. Dit zijn de kleinere aanbieders. Hoe snel is glasvezelinternet in de werkelijkheid? We moeten in alle eerlijkheid vertellen dat de werkelijke snelheden altijd iets lager liggen dan waarmee geadverteerd wordt. Veelal heeft dit te maken met je eigen modem instellingen en/of apparaten waarmee je op het internet gaat. In een Gedragscode Transparante Internetsnelheden, die de meeste grotere internetaanbieders hebben ondertekent, staan afspraken over de realistische snelheden waarmee aanbieders moeten adverteren. In de praktijk wijken de echte snelheden hier niet of nauwelijks vanaf.