Wat is ADSL internet en waar staat de afkorting ADSL nu eigenlijk voor?
De afkorting ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. Vertalen we dit naar het Nederlands, dan is dit een digitale ververbinding waarmee men de mogelijkheid heeft een bepaalde bandbreedte te gebruiken. Belangrijk om te weten is dat de bandbreedte ongelijk verdeeld wordt. Zodoende krijgt men niet dezelfde snelheid voor downloaden en uploaden. ADSL internet is daarom ook ideaal voor degenen die meer downloaden (bestanden binnenhalen) dan uploaden (bestanden versturen). Voor een ADSL internet aansluiting heb je een telefoonlijn nodig en een ADSL modem. Deze wordt meestal standaard meegeleverd indien je ADSL internet aanvraagt. Daarnaast heb je een splitter nodig. Deze levert de provider er meestal ook bij. Waar zorgt de splitter voor? Met de splitter wordt het mogelijk dat data uit elkaar wordt gehouden. Dus alle telefoontjes worden gescheiden van het internet.
ADSL en snelheid
Wil je een ADSL abonnement aanvragen, dan kan je vrijwel altijd kiezen tussen meerdere snelheden. Uiteraard betaal je meer voor sneller internet maar doorgaans voldoet het goedkoopste pakket al voor de doorsnee internetgebruiker. Kabelinternet en ADSL internet maken allebei gebruik van een breedband verbinding. Wel verschilt de techniek bij beiden. Met een ADSL abonnement loopt zowel telefonie als internet over dezelfde kabel. Bij kabelinternet is dit televisie en internet.
ADSL2+ internet
Wat is ADSL2+ internet? Laten we allereerst de afkorting ADSL eens aan je uitleggen. Want ADSL is de afkorting van Asymmetric Digital Subscriber Line. Met deze standaard is het mogelijk om data zeer snel over koperdraad (van de telefoonlijn) te verzenden. Vrijwel alle ADSL- verbindingen hebben een downloadsnelheid van maximaal 8 Mbit/s. Maar de technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Zo is de opvolger van ADSL al lang en breed geboren. We noemen deze opvolger ADSL2+.
Wat is ADSL2+ internet?
ADSL2+ is zeer snel internet. Er kunnen downloadsnelheden van wel 24 Mbit/s mee behaald worden. Dit is twee keer zoveel als met ADSL. Wel hangt het o.a. van de gebruiker af of deze snelheid daadwerkelijk wordt behaald. Zo speelt ook de afstand tussen de aansluiting en de centrale een rol maar tevens de kwaliteit van de telefoonlijn. Eigenlijk hoor je vandaag de dag niemand spreken over ADSL2+ internet. We noemen dit soort internet gewoon nog ADSL. ADSL2+ werd rond 2005 voor iedereen beschikbaar. Providers mogen alleen ADSL2+ internet aan je leveren indien de maximale afstand tot de telefooncentrale maximaal 1200 meter is. Anders kan de maximale snelheid niet behaald worden.
VDSL internet
Misschien heb je wel eens gehoord over VDSL internet. Wat is dit voor type internet en is het geschikt voor jou? VDSL internet wordt door menigeen ook wel een evolutie binnen het internet genoemd. Het is dan ook de gedroomde opvolger van ADSL internet. Met name de technieken die gebruikt worden verschillen met die van ADSL. Daardoor zijn hogere snelheden te behalen. Onder de meeste gunstige omstandigheden kunnen gebruikers tot wel 80 MB download snelheid behalen en tot 8 MB upload snelheid. Voor degenen die regelmatig bestanden moeten versturen is VDSL een vooruitgang ten opzichte van oudere technieken zoals ADSL.
Techniek achter VDSL
Hoe komt het dat VDSL internet sneller is dan ADSL? Deze snellere opvolger van ADSL maakt gebruikt van o.a. vezelkoppelingen. Die zorgen ervoor dat er hogere snelheden kunnen worden gerealiseerd. ADSL internet wordt tegenwoordig teveel belast. Dat wil zeggen dat het landelijke netwerk zo vol zit en zo overbelast is, dat er een nieuwe techniek moest worden ontwikkeld. Daarom wordt er veel geïnvesteerd in VDSL. VDSL is ook nog eens een goedkopere internetverbinding dan SDSL verbindingen.
Wat is het nadeel van VDSL internet?
VDSL heeft ook nadelen. Misschien wel het allergrootste nadeel heeft te maken met afstand. Want de maximale afstand tussen de centrale en de aansluiting tot aan huis, mag niet meer zijn dan 2100 meter. Terwijl met ADSL deze afstand zelfs enkele kilometers mag zijn. Er zijn middelen om dit op te lossen. Bijvoorbeeld door glasvezel te gebruiken. Er wordt een aansluiting met glasvezel naar de zogenoemde wijkverdeler gelegd. Daar wordt de centrale voor VDSL geplaatst. Daarmee kunnen afstanden verkort worden.