Hoe kun je zonne-energie opslaan?

Er zijn grote problemen met de slimme meter
23 mei 2017
Windmolen of zonnepark? Of allebei?
30 mei 2017
Toon alles

Hoe kun je zonne-energie opslaan?

zonnepaneel

Steeds meer mensen hebben zonnepanelen op hun dak of overwegen ze aan te schaffen. Logisch, want het is een investering, die je in een aantal jaar vanzelf terugverdient. Door je eigen stroom op te wekken, hoef je immers geen stroom meer te kopen van je energieleverancier. Bovendien is zonne-energie goed voor het milieu. Een nadeel van het opwekken van zonne-energie is alleen wel dat het erg lastig is om de opgewekte stroom op te slaan, om het op een later tijdstip te gebruiken. En dat is wel nodig, wil je écht helemaal zelfvoorzienend en onafhankelijk van een energieleverancier zijn.

Opslag noodzakelijk om zelfvoorzienend te kunnen zijn

Het kunnen opslaan van zonne-energie is natuurlijk erg belangrijk. Want de zon schijnt overdag, maar ’s avonds en ’s nachts heb je ook stroom nodig. Wanneer je wel zelf energie op kan wekken, maar dit niet kunt bewaren voor later, ben je dus nog steeds voor een deel afhankelijk van de elektriciteit die je energieleverancier levert. Nu is het wel zo dat je overdag opgewekte stroom, die je over hebt, terug kunt leveren aan het stroomnet. Je krijgt hier dan ook een vergoeding voor. Maar de vergoeding die je krijgt is slechts zo’n 5 tot 7 cent per kWh, terwijl je voor de stroom die je ’s nacht afneemt van je leverancier gemiddeld 21 cent per kWh moet betalen.

Energie direct omzetten

Het niet op kunnen slaan van je zonne-energie kost je dus geld en dat is zonde. Bovendien is er een goede kans dat de regeling, die bepaalt dat je een vergoeding krijgt voor zelf opgewekte stroom, de salderingsregeling, in 2020 op de schop gaat. Vandaar dat er op dit moment allerlei manieren worden onderzocht om zonne-energie op te slaan. In Heerhugowaard bijvoorbeeld loopt momenteel een proef met 200 huishoudens. Hierbij wordt energie direct omgezet, bijvoorbeeld in warmte waarmee water overdag wordt opgewarmd en ’s avonds pas gebruikt.

Accu’s en thermische opslag

Een andere mogelijkheid is het gebruik van accu’s, zoals die waar elektrische auto’s op kunnen rijden. Maar deze techniek zit nog in de experimentele fase. De accu’s hebben nog een beperkte capaciteit en zijn ook nog behoorlijk duur. Bovendien is zowel de productie als de uiteindelijke verwerking ervan tamelijk belastend voor het milieu, wat natuurlijk afbreuk doet aan de duurzaamheid van zonne-energie. Een andere veelbelovende optie waaraan gewerkt wordt is thermische opslag. Elektriciteit wordt dan opgeslagen in warmte of kou, wat later weer kan worden omgezet naar elektriciteit. Maar ook dit is voorlopig nog toekomstmuziek.