Wat zijn de grootste stroomvreters in je huis?

gas
Hoe ziet de toekomst zonder gas eruit?
25 april 2017
tandarts
Is een tandartsverzekering eigenlijk noodzakelijk of niet?
5 mei 2017
gas
Hoe ziet de toekomst zonder gas eruit?
25 april 2017
tandarts
Is een tandartsverzekering eigenlijk noodzakelijk of niet?
5 mei 2017
Toon alles

Wat zijn de grootste stroomvreters in je huis?

boiler

Schrik je van je elektriciteitsrekening en heb je geen idee waarom die zo hoog is? Misschien heb je zonder dat je het in de gaten hebt, wel een of meerdere apparaten in huis die erg veel stroom verbruiken. En dat hoeft echt niet altijd een luxe artikel als een waterbed of een tropisch aquarium te zijn. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo’n 3.300 kilowattuur aan elektriciteit per jaar. Dat kwam in 2016 neer op een jaarrekening van zo’n 650 euro, exclusief vastrecht. Zit jij hier ruim boven, dan is het verstandig om eens op een rijtje te zetten wat voor apparaten je zoal in je woning hebt staan en hoeveel die verbruiken.

Boiler en kachel

Veel huishoudens hebben een elektrische boiler, met een inhoud van meer dan 20 liter. Wat veel mensen niet beseffen is dat deze enorm veel stroom verbruikt. Gemiddeld zo’n 1.900 kWh per jaar, oftewel voor 380 euro. Ook elektrische kachels zonder thermostaat vreten stroom. Ze draaien namelijk voortdurend op vol vermogen en schakelen niet terug of uit zoals een kachel mét thermostaat. Heb je er eentje in huis, hou er dan rekening mee dat wanneer je hem 500 uur per jaar gebruikt, hij zo’n 1.000 kWh verbruikt. Dat kost je ongeveer 200 euro. Een kachel met thermostaat gebruikt ongeveer 70 procent minder stroom.

Vloerverwarming en koelkast

En wat te denken van vloerverwarming? Heerlijk om te hebben, maar plaats wel altijd een pompschakelaar tussen de pomp en je stopcontact. Deze zorgt ervoor dat de pomp niet continu draait. Heb je niet zo’n schakelaar, dan gebruikt de pomp gemakkelijk 570 kWh per jaar, dat kost je 110 euro. Een schakelaar bespaart je zo’n 70 euro per jaar, terwijl hij maar 60 euro kost. Veel mensen denken dat koelkasten veel stroom slurpen, maar dat valt erg mee, althans wanneer je een nieuw model hebt. Een koelkast met energielabel A+++ kost maar zo’n 30 euro per jaar. Heb je echter een model van 10 à 15 jaar oud, dan kan dat gemakkelijk 90 euro per jaar zijn.

Televisie en verlichting

Het stroomverbruik van je televisie is vooral afhankelijk van het scherm. Een groot plasmascherm is het duurst, dat verbruikt al snel een kleine 500 kWh, dat is 100 euro per jaar. Een even grote lcd-led-televisie kost op jaarbasis echter maar zo’n 30 euro. Onderschat tot slot ook het totale verbruik van alle verlichting in je huis niet: gemiddeld ook zo’n 500 kWh per jaar. Dus laat nooit onnodig de lampen branden.