Glasvezel

Op verschillende plekken in Nederland wordt hard gewerkt met de aanleg van glasvezel. Het is namelijk de toekomst en zal traditionele aansluitingen zoals de koperdraad en misschien wel de kabel vervangen.
Glas is namelijk instaat om super snel digitale data te verzenden en ontvangen. Er zijn geen belemmeringen meer. Nu het internet gebruik zo explosief aan het stijgen is en daarbij ook nog tv en telefonie op dezelfde aansluitingen zitten, zullen de traditionele internet aansluitingen in de nabije toekomst de druk van het internetverkeer niet meer aankunnen.
Glasvezel daarin tegen kan deze capaciteit wel aan en zal daarom de standaard gaan worden.

Wat is het?

Glasvezel is een sterke dunne glasdraad waarmee digitale data heel snel via licht signalen kan worden vervoerd. Het voordeel is dat de data heel snel en symmetrisch kan worden verzonden. Zowel de download als upload zijn beide even snel.

Wat kun je ermee?

Het is de verbinding met de buitenwereld. Je kan hiermee bellen, tv kijken en internetten.

Moet ik mijn aansluitingen in huis veranderen bij het overstappen?
Nee, dit is niet nodig. De glaskabel wordt meestal aangelegd in tot in de meterkast. Vanuit de meterkast kun je verbinding maken met de huis aansluitingen, deze zitten vaak ook in de meterkast.

Waar ligt glasvezelnetwerk?
In grote delen van het land ligt al een glasvezelnetwerk. Daarnaast wordt er hard gewerkt om meer huizen aangesloten te krijgen. Inmiddels zijn er al 2,3 miljoen huizen aangesloten op het glasvezelnetwerk. Hieronder zie een afbeelding van het glasvezel netwerk.
Je kan ook onze pagina waar ligt glasvezel raadplegen.
Welke providers bieden een pakket aan via het netwerk?
Het grootste voordeel van het glasvezelnetwerk is, is dat het een open netwerk is. Dit wil zeggen dat iedere provider gebruik kan maken van het netwerk. Voordeel voor de consument is, is dat er ruime keuze in providers is.
Grote providers zoals: kpn, telfort, vodafone, fiber, xs4all bieden pakketten aan via het glasvezel netwerk. Overstappen naar glasvezel gaat net zo makkelijk als overstappen naar adsl of kabel.

 

Is er veel verschil met de kabel?
Nee, op dit moment nog niet. Het grote verschil bij de kabel is dat de upload snelheid lager is dan de download snelheid. Op dit moment zijn de snelheden van de kabel nog acceptabel en goed voor het huidige internet gebruik. Daarnaast kan glasvezel al goedkoper zijn een kabel abonnement