Het is nog maar kort geleden dat er in huis één computer op het internet aangesloten was. Met een draadloze internet verbinding is het tegenwoordig eenvoudig om met meerdere apparaten zoals, laptop, tablet en smartphone, online te gaan. Het nadeel van de toename van het aantal apparaten op de internetaansluiting thuis is dat de snelheid van het internet afneemt. Om dit probleem op te lossen bieden providers de mogelijkheid om overstappen naar glasvezel in plaats van via de kabel. Want glasvezel zou het dataverkeer vele malen sneller doorsturen en kan daarnaast ook meer data tegelijk aan.
Nadat veel huishoudens zijn overgestapt naar glasvezel begon de consumentenbond klachten te krijgen van de klanten van providers. De snelheid bleek vaak helemaal niet sneller te zijn zoals is beloofd. Uit een feitencheck, uitgevoerd door de consumentenbond kwam naar voren dat bij veel huishoudens het internet via de glasvezelkabel niet sneller is dan via de kabel. Daarnaast werd duidelijk dat theoretische snelheden, de snelheid die in de advertenties wordt gecommuniceerd, bij zowel de glasvezelkabel als bij de kabel lager is. Bij een download snelheid van 50Mb wordt gemiddeld slechts 74% van die snelheid ook daadwerkelijk behaald.
Een tweede verassing is dat het beeld via de glasvezelkabel niet scherper is dan via de kabel of satelliet. De claim dat je met glasvezel een veel beter beeld zou hebben en de belofte die providers doen dat je met glasvezel klaar zou zijn voor de toekomst kunnen dan ook in één keer van tafel worden geveegd. Derde verassing is de hoogte van de bandbreedte. Internet
providers claimen dat online gaming en video streaming beter zou gaan via de glasvezelkabel omdat de glasvezelkabel-exploitanten abonnementen aanbieden tot 1Gb. De gewone kabel kan deze bandbreedte tegenwoordig ook aan.
Het uploaden van data via de glasvezel kabel kan overigens wel sneller al heeft een gemiddeld Nederlands huishouden daar niet veel aan omdat voornamelijk data wordt gedownload zoals, films, games en video’s (YouTube). Pas wanneer je thuis veel data moet versturen, denk aan zzp’ers die vanuit huis grote bestanden naar hun klanten verzenden, is een hoge upload snelheid van belang. Een ander voordeel van de glasvezelkabel is dat je als klant meer keus krijgt in het kiezen van je provider. Met kabel (en ADSL) ben je vaak aangewezen op de provider die in jouw postcode gebied actief is. Met glasvezel kun je kiezen uit een breed scala aan providers zoals, KPN, Telfort, Vodafone en XS4ALL.
Providers geen eigenaar van glasvezel
Ondanks dat internetproviders abonnementen voor glasvezelkabels aanbieden zijn zij niet de eigenaar van de glasvezelnetwerken in Nederland al willen ze dat jou wel laten denken. Het aanleggen van de glasvezelkabels gebeurt door bedrijven als Reggefiber. Pas vanaf de wijkkast neemt de internet provider het over en dan is het ook goed om te weten dat vanaf dit punt tot aan de aansluiting thuis de kabel gewoon een coaxkabel is en dus geen glasvezelkabel.