Er zijn grote problemen met de slimme meter

Wat is het Keurmerk Objectief Vergelijken?
16 mei 2017
zonnepaneel
Hoe kun je zonne-energie opslaan?
25 mei 2017
Toon alles

Er zijn grote problemen met de slimme meter

Miljoenen Nederlandse huishoudens hebben een zogeheten ‘slimme meter’. Het streven van de overheid is dat in 2020 iedere woning in Nederland er eentje heeft. Een slimme meter is een digitale energiemeter, die de meterstanden automatisch doorstuurt naar de energieleverancier. Maar dat gaat helaas lang niet altijd goed. Er zijn op dit moment naar schatting zo’n 850.000 slimme meters in gebruik waarbij het risico bestaat dat ze meer meten dan je daadwerkelijk gebruikt hebt. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Universiteit van Twente.

Slimme meters beïnvloedbaar

Het blijkt dat andere energiebronnen in je woning, bijvoorbeeld een oplader van een smartphone, een slimme meter kunnen beïnvloeden. Als gevolg hiervan kan de stand op de meter fors hoger uitvallen dan je werkelijke verbruik, tot wel zes keer zo hoog. Je betaalt dan dus veel te veel. De problemen zouden te wijten zijn aan het feit dat de meters, zoals die in veel woningen hangen, ‘onvoldoende robuust gebouwd zijn’. Dat verklaart Frank Leferink, hoogleraar aan de Universiteit van Twente en betrokken bij het onderzoek.

Voortschrijdend inzicht

De brancheorganisatie van energienetbeheerders, Netbeheer Nederland, geeft aan dat de meters waarbij het probleem zich voordoet, verouderd zijn en inmiddels niet meer geplaatst worden. Men spreekt van voortschrijdend inzicht over het maken van een goede verbruiksmeting met statische meters. Netbeheer verklaart verder dat het gebruik van de slimme meters nergens tot hogere rekeningen geleid heeft. Leferink geeft echter aan dat er ook bij nieuwere modellen nog altijd problemen zijn.

Klachten serieus nemen

Ook de Consumentenbond geeft aan dat ze regelmatig signalen krijgen dat mensen hun energieverbruik opeens omhoog zien schieten, nadat ze een slimme meter hebben gekregen. De Consumentenbond eist dan ook dat de netbeheerders serieuzer met de klachten van klanten om moeten gaan. Ook GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt dat de netbeheerders het probleem niet voldoende serieus nemen. Ze roept de netbeheerders op om door onderzoek en vervanging van onbetrouwbare meters ervoor te zorgen dat de consument vertrouwen in de slimme meter blijft houden.

Heb je er ook één?

Als je wilt weten of je in jouw huis ook een slimme meter hebt hangen, die tot de categorie van 850.000 potentieel onbetrouwbare meters behoort, kun je kijken op de website netbeheernederland.nl. Hier staat een overzicht op van alle betreffende slimme meters. Eventuele klachten kun je melden bij je eigen netbeheerder of bij de ACM, de Autoriteit Consument en Markt.