De energiebelasting verhoogd in 2016. Meer informatie over de energiebelasting vertellen we je op deze pagina. Zo vind je op de energierekening het bedrag dat je moet afstaan aan de overheid: De energiebelasting en Opslag Duurzame Energie, afgekort als ODE. Wist je dat ongeveer dertig procent van de totale rekening voor stroom en gas bestaat uit heffingen? Dat betekent dat de Nederlandse overheid flink aan je energieverbruik verdiend… Naast de heffingen betaalt men ook btw en wel over de kosten voor de levering en het netbeheer maar men betaalt ook btw over de heffingen. Het is bijzonder eigenlijk dat we zelfs btw betalen over de overheidsheffingen! De hoogte van de btw is 21%. Consumenten en bedrijven betalen in 2016 veel meer energiebelasting over gas. Meer daarover vind je hieronder.
Consumenten en bedrijven betalen in 2016 stukken meer energiebelasting dan in het voorgaande jaar. Dit staat in het nieuwe energieakkoord. De achterliggende gedachte van deze verhoging is dat de overheid wil verduurzamen en het is een belangrijk onderdeel van het belastingplan 2016. Deze werd aan zowel de Eerste- als de Tweede Kamer aangeboden op Prinsjesdag jongsleden. De wet is overigens al in januari dit jaar ingegaan. Men betaalt nu bijna 13 cent per kWh elektriciteit (dit is overigens een verlaging…) maar bijna 30 cent per m³ gas (dit is een enorme verhoging). Om precies te zijn is het nieuwe plan op 22 december door de Eerste Kamer gekomen. Maar waarom heft onze overheid nou eigenlijk een belasting over het verbruik van energie? Daarover berichten we je hieronder.
De vraag waarom onze overheid nou eigenlijk over het energieverbruik een belasting heft, is gemakkelijk te beantwoorden. Duurzame energie raakt nooit op maar de fossiele brandstoffen zullen vroeg of laat schaars worden en vervolgens opraken. Daarnaast is een nadelig effect van het gebruik van fossiele brandstoffen dat het tot vervuiling leidt waaronder verzuring van de grond en meer broeikasgassen in de atmosfeer. De overheid wil, door het duurder maken van energie, verbruikers stimuleren om minder energie te gaan gebruiken. Verbruiken ze minder energie, dan betalen ze automatisch ook minder belasting. Zo simpel is het. Veel Nederlanders proberen daadwerkelijk te bezuinigen op de energiekosten en verbruiken of minder energie of ze stappen over op duurzame alternatieven zoals het zelf opwekken van stroom. Overigens betaalt men ook belasting over de energie die zelf opgewekt wordt en wel over het netto-verbruik. Ook wordt daarover btw betaald.