Wat is zonne energie?

Er zijn natuurlijk veel mogelijkheden om zonne-energie op een juiste wijze op te wekken. Als belangrijkste energie-opwekking vanuit zonne-energie worden zonnepanelen gebruikt. Maar zoals gezegd zijn er veel meer toepassingen om zonlicht (maar ook warmte) om te zetten in energie voor bijvoorbeeld in je woning. Naast zonnepanelen worden namelijk ook zonneboilers gebruikt. Of, als je slim bent, maak je van de zonlicht optimaal gebruik door een verbouwing aan je woning te doen of een nieuwe woning op een slimme wijze te bouwen.

 

Zon in Nederland

In Nederland schijnt de zon veel. Je zou het niet zeggen maar het is in elk geval meer dan voldoende om zonneboilers en zonnepanelen veel energie op te laten wekken. De energie van de zon is oneindig. Om van groene energie te kunnen spreken, mag de milieu niet of nauwelijks extra worden belast. Daarom is zonne-energie een populaire een goede manier om energie op te wekken. Er komt namelijk geen CO2 vrij bij het opwekken zelf. Alleen bij de productie van de zonnepanelen en het vervoer naar de consument. Stroom bij consumenten wordt dus opgewekt met zonlicht en met behulp van zonnepanelen. Meestal worden deze op de daken van woningen geplaatst maar in enkele gevallen ook gewoon op de grond. De hoek waarin zonnepanelen geplaatst moeten worden komt precies. Zonnepanelen voor consumentengebruik worden ook wel blauwe zonnepanelen genoemd. Gebruik van warmte die de zon afgeeft, kan met behulp van zonneboilers worden gemaakt. Men plaatst zwarte zonnecollectoren en vervolgens wordt kraanwater opgewarmd en belandt dit in een boiler. Het is ook mogelijk om je woning met deze warmte te verwarmen.

 

Optimaal gebruik maken van zonne-energie

Om optimaal gebruik te maken van zonlicht, is het verstandig om je woning in elk geval gericht op de zon te bouwen. Bestaande woningen kan men zo verbouwen dat zonlicht de woning makkelijker binnenkomt en warmte de woning minder snel verlaat. Plaats bijvoorbeeld een serre of laat extra ramen plaatsen. Plaats deze alleen op het zuiden. Vraag om advies van een deskundig bedrijf om je woning energiezuiniger te maken.