Welk energiecontract bij jou het beste past is niet zo 1-2-3 duidelijk te maken. Een energiecontract moet vooral bij je wensen passen. Er bestaan meerdere soorten energiecontracten. Er zijn bijvoorbeeld energiecontracten met tarieven die gedurende een bepaalde periode vast staan. Ook zijn er energiecontracten met variabele tarieven. Daarnaast kan de contractduur ook nog eens verschillen. Je kan bijvoorbeeld energiecontracten afsluiten van 1, 2, 3 en in sommige gevallen zelfs 5 jaar. Dit laatste is vooral voor bedrijven meestal een geschikte optie. Er zijn ook contract die voor een onbepaalde tijd gelden. Deze kan je maandelijks opzeggen (houd rekening met een opzegtermijn van 30 dagen). Op deze pagina behandelen we ieder soort contract. Op het eind van de rit kan je inschatten welk energiecontract het beste bij je past. Staar je niet alleen blind op de tarieven. Zo kan op het eerste oog een goedkoop energiecontract achteraf toch duurder blijken te zijn. Maak ook gebruik van onafhankelijke energievergelijkers. Wat is de beste energieleverancier voor mij? Er bestaan nogal veel energieleveranciers in Nederland. Grofweg zijn er zo’n 35 leveranciers die hun diensten op dit moment aanbieden. Er zijn een aantal bekende, grotere energieleveranciers maar daarnaast ook nogal wat kleinere energieleveranciers.

 

Energiecontract met een vaste of variabele tarief?

Je kan ervoor kiezen om een contract met een variabel of met een vast tarief af te sluiten. Met een variabel tarief worden de energietarieven nooit vastgelegd. Dat betekent dat de leveranciers deze eens in de zoveel tijd mag aanpassen.  Meestal worden de tarieven rond de jaarwisseling en in de zomer aangepast. De tarieven kunnen in je voordeel zakken maar ook in je nadeel stijgen. Met een variabel contract is het laatste meestal het geval. Een contract met een vast tarief biedt meer zekerheid. Je krijgt gedurende een bepaalde periode gegarandeerd energie geleverd tegen hetzelfde tarief.

 

Het is dan ook zo dat een vast energiecontract meestal iets goedkoper is dan een variabel energiecontract. Je hebt dan ook extra zekerheid omdat je weet dat de tarieven niet plotseling gaan stijgen. Een nadeel is dan weer dat je nooit kan profiteren van eventuele dalingen in de prijstarieven.

 

Contractduur

Sluit bij voorkeur nooit energiecontracten af met een lange looptijd van bijvoorbeeld 2, 3 of 5 jaar. Tenzij je een wel heel erg goed voorstel krijgt. 1-jarige contracten zijn bijna altijd het meest voordelig, vooral indien je een 1-jarig contract met een vast energietarief afsluit. Bijkomstig voordeel van deze contracten is dat je ieder jaar mag overstappen naar een andere energieleverancier en dan kan profiteren van een aantrekkelijke overstapkorting. Op het eind van je contractperiode kan je energie vergelijken.

 

Langdurig contract

Sluit je een contract af voor 3 of bijvoorbeeld 5 jaar en ook nog eens met vaste energietarieven? Dan heb je veel zekerheid maar je zit wel gedurende meerdere jaren vast aan dezelfde leverancier. Mochten de energietarieven plotseling dalen, dan ben je duur uit. Je mag altijd overstappen gedurende de contractperiode maar je moet dan wel een opzegboete betalen.

 

Contract met onbepaalde looptijd

Bij veel energieleveranciers heb je als consument de mogelijkheid om een contract voor onbepaalde tijd af te sluiten. Er is geen looptijd, dus je kan deze contracten maandelijks opzeggen. Houd wel een opzegtermijn van 30 dagen aan. Meestal zijn de tarieven met dit soort contracten variabel. Eens in het half jaar kunnen de tarieven daarom in je voordeel of nadeel worden aangepast.

 

Hoe belangrijk is duurzame energie voor jou?

Is het milieu voor jou belangrijk? En in die mate belangrijk dat je graag groene energie wilt ontvangen? De meeste energieleveranciers bieden (deels) groene energie aan. Deze worden gewonnen uit duurzame energiebronnen zoals waterkracht, zon, biomassa en windenergie. De prijzen voor duurzame energie zijn tegenwoordig vrijwel gelijk aan die van grijze energie.