Wat is waterkrachtenergie? Dat leggen we je op deze pagina uit. De energie uit waterkracht wekt men op met stromend water. Nu weet je waarschijnlijk wel dat water alleen stroomt indien er hoogteverschillen zijn. Water heeft de neiging om, door de zwaartekracht, naar ’t laagste punt te gaan. Nu is het zo dat in ons land er nauwelijks hoogteverschillen zijn. Daarom wordt er ook weinig energie in Nederland uit waterkracht opgewekt. Nederland heeft op dit moment zo’n 4 waterkrachtcentrales. In ons land is waterkrachtenergie daarom ook de kleinste, groene energie bron.
Hoe werkt het, energie opwekken uit waterkracht?
De werking van waterkrachtenergie is eigenlijk heel simpel.
Een waterkrachtcentrale plaats een waterturbine in stromend water. Dit stromende water laat een as draaien. Je kan de as zien als een soort schroef. Deze schroefas is op zijn beurt weer aangesloten op een stroomgenerator. De generator zorgt ervoor dat de beweging omgezet wordt in stroom. Deze groene, duurzame energie wordt weer opgeslagen in grote accu’s. Vervolgens wordt de stroom weer getransporteerd en komt het in het energienet terecht. Nu weet je dus dat waterkracht op deze manier wordt omgezet in energie. Door slim gebruik te maken van waterkracht, kan men zelfs op de Noordzee stroom opwekken door gebruik te maken van de getijden. In Nederland wordt onder andere groene stroom in de Maas opgewekt.
Is energie uit waterkracht echt zo duurzaam?
De energieopwekking uit stromend water is heel erg duurzaam. Immers, water is overal om ons heen en dit zal altijd zo blijven. Ook stromend water is overal om ons heen, al is stromend water in Nederland in beperkte mate aanwezig. In hoger geleden gebieden, zoals de Alpen, stroomt het water sneller zodat daar meer energie opgewekt kan worden.
In berggebieden is het dan ook de investering waard om stuwmeren aan te leggen. Men kan daarmee op momenten waarin er droogte heerst, toch kunstmatig stromend water creëren. Valt er weinig regen of is er geen smeltwater meer dat uit de bergen komt, dan nog steeds wordt er energie uit stromend water gehaald. Het aanleggen van een stuwmeer heeft soms nogal veel consequenties voor de natuur en het ecosysteem ter plaatse. Daarom is lang niet iedereen voor deze vorm van energie opwekken. Waterkrachtenergie duurzaam? Ja, absoluut! Maar het gaat soms ten koste van de natuur. In Nederland wordt maar een beperkt gedeelte van de duurzame energie door waterkracht opgewekt. Dit is maar een paar procent van de gehele duurzame energie opwekking. Wel wordt waterkrachtenergie geïmporteerd uit buurlanden.