Je bent van plan binnenkort te verhuizen? Het is dan verstandig om op tijd te informeren bij je energiebedrijf en dit voor een juiste administratieve verwerking. De energieleverancier hoort dit allemaal voor je te regelen. Verhuis je naar een nieuwe of andere woning, dan kan je gewoon bij de huidige energieleverancier blijven. Dit is dan ook meteen een mooi moment om aan prijsvergelijking te doen via een energievergelijker. De kans is aanwezig dat je geld kan besparen op je maandelijkse en dus jaarlijkse energierekening.

 

Netbeheerder

Het is natuurlijk afhankelijk van waar je gaat wonen, in welke regio. Maar je kan een andere netbeheerder krijgen. De netbeheerder is namelijk per regio verschillend. Vaak regelt de beheerder én het gasnet én het elektriciteitsnet. Soms regelen de beheerders dit afzonderlijk en krijg je dus te maken met 2 netbeheerders.

 

Verhuizen maar nog geen energiecontract?

Ga je verhuizen terwijl je nog geen energiecontract hebt? Dan is er sprake van inhuizing, zo wordt dit genoemd door energiebedrijven. Meld je op dat moment aan bij een leverancier die je zelf uitkiest.

 

Checklist bij een verhuizing

Meestal heb je één energieleverancier en dit voor gas en voor stroom. Maar je kan ook een aparte leverancier voor beide soorten energie hebben. Doorloop in dat geval onderstaande stappen. Dit geldt voor zowel je gas- als stroomleverancier.

 

  1. Verhuisdatum op tijd doorgeven

Geef op tijd je verhuisdatum door aan de energieleverancier bij wie je momenteel een energieabonnement hebt lopen. Deze leverancier helpt je op weg tijdens je verhuizing. Je moet in elk geval de datum waarop je wenst te verhuizen altijd op tijd doorgeven. Dit kan door 3 maanden van te voren. Om alles goed te laten verlopen, moet je minimaal 2 weken van te voren de verhuisdatum doorgeven. Nadat jij je energieleverancier geïnformeerd hebt over de verhuisdatum, ontvang je doorgaans al binnen een paar werkdagen een formulier waarop je de meterstanden moet doorgeven en tevens een bevestiging van ontvangst. Op het formulier moet je binnen een bepaalde periode de meterstanden noteren en doorgeven.

 

  1. De meterstanden opnemen en de eindafrekening 

Je leverancier heeft een meterstandenformulier toegestuurd. Deze moet je invullen op de dag waarop je verhuisd of bij de sleuteloverdracht. Het is verstandig om dit formulier samen met de nieuwe bewoner in te vullen, of samen met de makelaar dan wel verhuurder van de woning. Op die wijze ontstaan er geen misverstanden en is het voor alle partijen duidelijk die betaalt vanaf welke meterstand. Het is tevens verstandig een kopie van het formulier voor jezelf te bewaren. Retourneer vervolgens dit formulier, ondertekent en wel, naar je leverancier. Ga je een woning betrekken, dan moet degene die het huis daarvoor bewoonde deze meterstanden zelf opsturen en hoef je niets te doen. Vraag wel om een kopie. Betrek je een nieuwbouwwoning? Dan vul je dit formulier doorgaans samen met de aannemer in. Zelf hoef je niets door te geven aan je netbeheerder. De leverancier regelt dit vrijwel altijd voor de klanten. Het meterstandenformulier dien je volledig in te vullen en zo gauw mogelijk terug te sturen, het liefst binnen vijf dagen nadat je bent verhuisd.

3. Controleer altijd de eindafrekening

De eindafrekening van je oude woning moet je altijd controleren. Het komt wel eens voor dat er per ongeluk fouten worden gemaakt.
Want vrijwel meteen nadat je energieleverancier het ondertekende meterstandenformulier ontvangen heeft, wordt jouw verhuizing definitief in de administratie verwerkt. Je ontvangt, indien je de bewoner bent die vertrekt, een eindafrekening. Afhankelijk van je verbruik krijg je geld terug of moet je geld bijbetalen. Je controleert of alle meterstanden goed zijn overgenomen. Soms staat er op je eindafrekening dat men een schatting heeft gemaakt van je verbruik. Dit betekent doorgaans dat de leverancier de melding te laat ontvangen heeft. Je krijgt als nieuwe bewoner een bevestiging per post indien je een woning betrekt met daarop de beginstand van je meters. Je krijgt ook te horen wat voor voorschotbedrag je maandelijks dient te betalen. Daarbij kijkt de leverancier naar het gemiddelde verbruik van de eventuele oude bewoners per jaar. Op basis daarvan wordt je voorschot berekend. Je kan meestal dit voorschot na een aantal maanden wijzigen, indien nodig. Ben je echter de eerste bewoner van een woning, dan wordt er een schatting gemaakt van je verbruik per jaar. Daarbij wordt gelet op de mate waarin je woning energiezuinig is.
Eindafrekening komt na ongeveer 8 weken

Ben je verhuist? Of stap je over naar een andere leverancier? Doorgaans ontvang je al binnen 2 maanden de eindafrekening. Dit is verplicht.