Met regelmaat wordt de vraag gesteld wanneer het de juiste moment is om van energieaanbieder te wisselen. Wanneer het voor jou het juiste moment is om te veranderen van energieleverancier, is sterk afhankelijk van jouw eigen persoonlijke situatie. Is het bijvoorbeeld zo dat je niet eerder naar een andere leverancier voor je energie bent overgestapt? Dan heb je zeer waarschijnlijk een energiecontract voor een onbepaalde tijd. Is dat het geval, dan is dit voor jou een groot voordeel. Je mag je contract dan altijd opzeggen, wanneer je maar wilt. Wel moet je rekening houden met een opzegtermijn van 30 dagen. Je kan, indien je het contract hebt opgezegd, meestal binnen 4 tot 6 weken overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Ben je echter in het verleden al wel eens eerder overgestapt naar een andere aanbieder? Vrijwel alle contracten die door consumenten worden afgesloten zijn voor een bepaalde tijd. En deze kun je opzeggen op het eind van de contractperiode. Houd echter wel rekening met een opzegtermijn. Des is wettelijk vastgesteld op 30 dagen. Stel, je hebt een energiecontract en deze is voor een bepaalde tijd en je wilt het contract voortijdig opzeggen, dan zou het kunnen zijn dat je energieleverancier om een opzegvergoeding  vraagt. Dit noemen we ook wel gewoon een opzegboete of overstapboete. Let daarom altijd op de afloopdatum van het energiecontract. Deze vind je in het contract zelf en informeer anders bij je leverancier. Deze kan je daarover informeren. Indien je vroegtijdig je contract stopzet, dan betaal je vrijwel altijd de opzegboete. Sommige nieuwe leveranciers willen deze boete maar al te graag voor je betalen indien je een contract bij hen afsluit. Let op: Zeg je een contract op voordat de looptijd verstreken is? Je leverancier kan eventuele bonussen of kortingen alsnog bij je terugvorderen plus een opzegboete vragen. Maar terugkomend op de vraag wanneer voor jou het beste moment is om over te stappen… Lees hieronder ons antwoord op deze vraag.

 

Het beste overstapmoment bij overstappen energie

Wat is voor jou het beste moment om over te stappen naar een andere leverancier voor stroom en gas? Dit hangt onder andere samen met je eindafrekening voor energie maar ook van de looptijd van je energiecontract. De maandbedragen die je betaalt aan je leverancier zijn altijd afgestemd op het verbruik per jaar. Daarom raden we aan om de eindafrekening af te wachten. Stap je over in de wintermaanden waarin je meer energie verbruikt dan normaal, dan zal je bij een nieuwe leverancier van energie mogelijk een hogere voorschot betalen. Stap je over in de zomer, dan heb je waarschijnlijk nog maar weinig gas en/of stroom verbruikt en is de kans aanwezig dat je een te laag voorschot bedrag per maand betaald. De kans is dan aanwezig dat je alsnog extra moet bijbetalen als de jaarafrekening verschijnt.

 

Vergelijken

Vergeet vooral niet om, voordat je overstapt naar een andere leverancier, alle tarieven en voorwaarden van nieuwe energieleveranciers met elkaar te vergelijken via een onafhankelijke energievergelijker. We raden je daarnaast aan om ieder jaar over te stappen. Op die manier kan je altijd profiteren van overstapkorting en eventuele bonussen. Onderzoek heeft aangetoond dat meerjarige contracten lang niet altijd de goedkoopste contracten zijn. Dalen de energietarieven, dan kan je daar niet van profiteren.