Energieleveranciers hanteren verschillende kosten voor het leveringstarief, het vastrecht en de welkomstkorting energie. We leggen je op deze pagina uit waardoor dat komt en hoe je energierekening is opgebouwd.

 

Energieprijzen als volgt opgebouwd:

De energieprijzen in Nederland worden opgebouwd middels de volgende onderdelen: het leveringstarief, vastrecht, de netwerkkosten, eventueel de opslag duurzame energie en tenslotte is verwerkt in de nota de energiebelasting en de BTW. Energieleveranciers kunnen alleen verschillende tarieven hanteren voor het vastrecht en het leveringstarief. Al het overige wordt vastgelegd door onze overheid en de ACM.

 

De leveringskosten

Op de leveringskosten kan jij als consument of bedrijf geld besparen. Dit zijn de kosten die daadwerkelijk worden gerekend voor de energie die opgewekt wordt en aan jou geleverd. Omdat leveranciers zelf kunnen bepalen welk tarief ze hanteren, kan je door middel van het doen van een vergelijking tussen meerdere energieleveranciers, geld besparen. De leveringskosten worden altijd berekend voor gas per m³ en voor elektriciteit per kWh. Zonder de leveringskosten gerekend, omvat de totale prijs die energieleveranciers je rekenen de duurzaamheidstoeslag, de energiebelasting en de BTW. Deze zijn namelijk vastgelegd door de overheid.

 

Het vastrecht 

Ook het vastrecht (de hoogte van het bedrag) wordt door je leverancier vastgesteld en kan dus verschillen per energieleverancier. Dit bedrag betaal je voor de levering van je energie. Je kan ook hierop dus besparen door, voordat je kiest voor een leverancier, naar de kosten van dit vastrecht te kijken. Meestal betaal je tussen de €25 en €80 voor vastrecht op jaarbasis. De energieleveranciers kunnen dus, samengevat, alleen zelf de hoogte van de bedragen bepalen voor het vastrecht en het leveringstarief.

 

Welkomstkorting

Niet inbegrepen in het energiecontract maar wat energieleveranciers wel zelf kunnen bepalen is de hoogte van de welkomstkorting. Stel, je stapt over naar een andere leverancier voor energie, dan ontvang je in veel gevallen een welkomstkorting. De meeste energiebedrijven proberen hun klantenportefeuille uit te breiden door actietarieven of, eenmalig, een welkomstpremie te verstrekken. Dit voordeel kan soms oplopen tot wel een paar honderd euro per jaar! Maar let op… Een actietarief vervalt meestal al na een jaar. Stap daarom jaarlijks over naar een andere energieleverancier. Dit kan je doen door bijvoorbeeld via een vergelijkingssite te kijken welke leverancier op dat moment voor jou de goedkoopste optie is.