Soms komt het voor dat je tijdelijk geen energie nodig hebt of denkt te verbruiken in de toekomst. Kan je in zo’n geval een tijdelijk energiecontract afsluiten en zo ja, hoe gaat dat in zijn werk en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Soms komt het voor dat je van te voren weet dat je bijvoorbeeld gaat verhuizen. Je hebt dan een energiecontract nodig. Of je gaat voor een bepaalde periode aan het werk in het buitenland of gaat een wereldreis maken. Als je dit langer van te voren weet, dan kan je het energiecontract wellicht hierop aanpassen. We doen ons best om op deze pagina je te informeren over het tijdelijke energiecontract. Allereerst geven we je aan wanneer jij je energiecontract niet kan meenemen naar je nieuwe woning. We schetsen hieronder de volgende gevallen zodat je weet waar je aan toe bent:
Indien je wordt opgenomen in een verzorgingstehuis
Als jouw woning te koop staat en je hier nog energie verbruikt
Wanneer jij een te koop staande woning huurt en dan excl. de energie
Als maar voor een kortere periode in Nederland woont
Indien je gedurende een langere periode reist in het buitenland
Als je gedurende een langere tijd gaat werken in het buitenland
Wanneer je gaat verhuizen naar een huis maar de huur inclusief is
Wanneer je bij een ander intrekt en degene heeft al een energiecontract
Vraag een tijdelijk energiecontract aan indien…
Indien de situaties die hierboven beschreven staan niet van toepassing zijn op jou, dan is het helaas niet mogelijk om je contract mee te nemen. In de meeste gevallen is het dan verstandig om een tijdelijk energiecontract aan te vragen. Voor als je weet dat in de toekomst een van bovenstaande situaties van toepassing is op jou. Een tijdelijk energiecontract is niets meer of minder dan een contract met een variabele looptijd. Dus een contract die je op elk gewenst moment kan opzeggen en belangrijker: altijd boetevrij opzegbaar zijn.
Wat is een tijdelijk energiecontract?
Een tijdelijk energiecontract is een contract die je altijd kunt opzeggen, op elk gewenst moment en kosteloos. Houd wel rekening met een eventuele opzegtermijn van een maand. Je kan echter ook een energiecontract afsluiten met een bepaalde looptijd. Houd er dan rekening mee dat je een contract afsluit waarbij geen opzegvergoeding geldt. In principe staan dergelijke contracten gelijk aan die van energiecontracten met een onbepaalde looptijd. Het nadeel van contracten waarbij geen looptijd is afgesproken is dat de tarieven ook variabel zijn. In bepaalde gevallen wijzigen deze tarieven tot wel 3 a 4 keer per jaar. Zo kunnen deze contracten uiteindelijk flink duur uitvallen. Wel zijn ze altijd opzegbaar, hetzij maandelijks indien er een opzegtermijn gehanteerd wordt. Maar ze zijn wel zeer geschikt voor degenen die tijdelijk ergens wonen of weten dat ze in de toekomst gaan verhuizen, dan wel in het buitenland gaan werken of op wereldreis gaan. Energiecontracten met een vooraf bepaalde looptijd en waarbij geen opzegvergoeding geldt, zijn er nauwelijks. Er is op dit moment wel een aanbieder die dergelijke energiecontracten aanbiedt. Dit is energieleverancier Greenchoice. Zij brengen geen boetes in rekening indien je een contract met een bepaalde looptijd toch opzegt binnen de contractperiode.
Leegstandscontract versus tijdelijk energiecontract
Een andere optie is het kiezen voor een leegstandscontract. Je vraagt dit contract aan indien je geen gebruik van de meters maakt, dus geen gas verbruikt of stroom verbruikt. Je betaalt geen voorschot maar enkel een aantal vaste kosten die de leverancier van energie maakt en dus aan jou rekent. Die kosten zijn de belastingen, transport- en vastrechtkosten. Je kan gebruik maken van een leegstandscontract als je gaat reizen of werken in het buitenland maar wel je woning behoudt. Ook kan je dergelijke contracten afsluiten bij energieleveranciers indien je een woning te koop hebt staan maar niets verbruikt.