Vrees je dat je een opzegvergoeding bij je energieleverancier moet betalen? Het is wel zo dat men meestal ook zonder een opzegboete te moeten betalen kan overstappen. Ga voor jezelf na welk energiecontract je precies hebt. Hoe kan je achterhalen welk contract je hebt? Alle energiecontracten die een onbepaalde tijd hebben, kan je opzeggen en wel direct, vind hier meer informatie over opzeggen energiecontract. Houd wel rekening met een opzegtermijn van 30 dagen. Echter, energieontracten met een bepaalde looptijd kunnen alleen worden opgezegd zonder dat je een boete moet betalen op de datum waarop het contract afloopt of, in het tweede geval, na de einddatum.

 

Opzegtermijn

Zoals we hierboven al vermeldden, moet je altijd rekening houden met een opzegtermijn. Er geldt namelijk een opzegtermijn voor je energiecontract van 30 dagen. Dit is de maximale opzegtermijn. Stap je eerder over, dan ontvang je een boete. Deze boete willen veel leveranciers echter graag voor je vergoeden. Dus wil je overstappen en de opzegtermijn negeren, dan brengt de energieleverancier een boete in rekening.

 

Contract voor bepaalde tijd en toch opzeggen

Heb je een contract voor een bepaalde tijd? Loopt deze bijvoorbeeld nog een half jaar of langer door? Indien je het contract toch opzegt, betaal je altijd een opzegboete. En eventuele bonussen of kortingen moet je mogelijk aan je huidige leverancier terugbetalen. Houd rekening met dit laatste, want de kosten kunnen aanzienlijk oplopen indien je voortijdig je energiecontract stopzet. De ACM heeft vastgelegd dat de hoogte van deze boetes niet door leveranciers zelf kunnen worden bepaald. Er geldt een maximale opzegvergoeding. Op de website van je leverancier of op de website van de ACM kan je nagaan hoe hoog de boete is die je moet betalen indien je vroegtijdig je contract opzegt.