Als je een energiecontract hebt afgesloten betaal je aan je energieleverancier maandelijks een voorschotbedrag. Dit termijnbedrag bepaald in min of meerdere mate je jaarrekening. Door een voorschot bedrag te betalen, betaal je in feite je energie vooruit. Zodoende hoef je niet op het einde van het jaar een groot bedrag in één keer te betalen. Daarnaast is het voor de energieleverancier noodzakelijk dat klanten vooruit betalen, aangezien zij niet kunnen inschatten wat je jaarlijkse verbruik is. Sluit je een energiecontract af bij een leverancier, dan maken zij een schatting van je jaarlijkse verbruik. De kosten daarvan worden verspreid over 12 maanden. Dit noemen we het maandelijks voorschotbedrag. Omdat ongeveer 3/4 van je energierekening bestaat uit het verbruik dat met name gedurende de winterperiode tot stand komt, zorgt men ervoor dat deze kosten uitgesmeerd worden over het hele jaar. Het voordeel voor jou is dat je in koudere periodes niet plotseling extra betaalt voor je gasverbruik. Datzelfde geldt voor je stroomverbruik. De kosten blijven voor jou zodoende, elke maand, hetzelfde.

 

Geef je meterstanden door

Sluit je een energiecontract af, dan is het belangrijk dat je direct aan het begin van je contract de meterstanden doorgeeft aan je nieuwe leverancier. Maar meestal vraagt de leverancier in kwestie daar zelf naar. Je energieleverancier maakt op basis van de opgegeven meterstanden een schatting van het verbruik. En daarmee wordt meteen duidelijk wat voor voorschotbedrag bij jou past. Uiteraard wordt dit bedrag samen met jou vastgesteld. Belangrijk daarbij is dat de bedragen zoveel mogelijk overeen komen met de kosten die uiteindelijk gemaakt worden op jaarbasis. Hoe kan een energieleverancier een schatting maken van je energieverbruik? Je leverancier let met name op het historische verbruik. De energieleverancier neemt een gemiddelde van je energieverbruik gedurende de laatste jaren. Op die wijze kunnen leveranciers van energie een nauwkeurige berekening en inschatting maken van je mogelijke verbruik. Omdat het vrijwel in geen enkel geval voorkomt dat het geschatte verbruik en de daadwerkelijk kosten overeenkomen, mag je met de volgende scenario’s rekening houden:

 

Heb je teveel voorschot betaald? Dan ontvang je het teveel aan voorschot terug van je energieleverancier. Heb je echter te weinig betaald, dan betaal je uiteraard het ontbrekende bedrag bij. Je ontvangt ieder jaar de jaarrekening van je energieleverancier. In de meeste gevallen wordt het bedrag dat je teveel of te weinig hebt betaald weer verrekend met het voorschotbedrag daaropvolgend. Dus bij ingang van een nieuw jaar.

 

Tussentijds het voorschotbedrag aanpassen

Veel energieleveranciers bieden de mogelijkheid om je voorschotbedrag maandelijks aan te passen. Dit kan je zelf doen maar dit kan de energieleverancier ook voor jou doen. Pas je voorschotbedrag sowieso altijd aan indien je verwacht dat je veel meer of minder energie gaat verbruiken. Oorzaken voor een plotselinge daling van je energieverbruik kan zijn doordat je bent gestopt met het gebruik van bijvoorbeeld energieslurpende apparaten zoals airconditioning, wasdrogers of doordat je de woning hebt geïsoleerd. Door je energieverbruik eens in de zoveel tijd te controleren, kan je tijdig inspringen op veranderingen in je verbruik en voorkomen dat je op het eind van het jaar extra moet bijbetalen.